Shtojca për Kulturë

Kapërcimet dhe provokimet e artistes rebele, Lumturi Blloshmi

Pas viteve ‘90 Blloshmi e përfshiu imazhin e saj vetjak në skenarë të ndryshëm në veprat e saj në pikturë, performancë dhe fotografi
 

Duke marrë parasysh rolin e rëndësishëm që biografia dhe prejardhja luanin në zhvillimin e individit brenda Shqipërisë socialiste, aktet e qëllimshme të përfshirjes, rikrijimit dhe transformimit të vetes në krijimet e Lumturi Blloshmit pohuan dhe përforcuan qartë pozicionin e saj në historinë e artit shqiptar, nga një këndvështrim i vetëpërcaktuar. Përpjekjet e saj të vazhdueshme për të sfiduar rregullat, për të kapërcyer kufizimet dhe për të sfiduar konvencionet i dhanë asaj epitetin “Artistja rebele”

Autoportrete

Lumturi Blloshmi rridhte nga një familje e përndjekur dhe persekutuar dhe në sytë e sistemit komunist ishte një person me “njollë në biografi”, çka bënte ndjekjen e një karriere artistike jashtëzakonisht të vështirë. Në krijimtarinë e saj, që mund të ndahet në dy periudha të qarta, para dhe pas viteve 1990 – autoportreti mbeti një zhanër, të cilit ajo i kushtoi vëmendje të vazhdueshme gjatë gjithë jetës.