Shtojca për Kulturë

Klarinetat bashkohen për tinguj polakë edhe me premierë botërore

Frymë polake ka mbizotëruar në Amfiteatrin e Bibliotekës Universitare në Prishtinë, në koncertin e tretë të edicionit të tretë të Festivalit Ndërkombëtar i Klarinetës në Kosovë
Frymë polake ka mbizotëruar në Amfiteatrin e Bibliotekës Universitare në Prishtinë, në koncertin e tretë të edicionit të tretë të Festivalit Ndërkombëtar i Klarinetës në Kosovë

Treshja polake Roman Widaszek, Pawel Krauzowicz e Bogdan Ocieszak tok me kolegët në vendin nikoqir, në disa vepra, kanë thurur rrëfimin muzikor. Veçanti ka qenë premiera botërore e veprës së Andrzej Wojciechowski, e shkruar enkas për këtë koncert. Në repertor ka pasur edhe vepra botërore, stilesh të ndryshme e emërues i përbashkët ka qenë zbërthimi mjeshtëror dhe shpalosja e tingujve unikë të këtij instrumenti

 

Treshja polake Roman Widaszek, Pawel Krauzowicz e Bogdan Ocieszak tok me kolegët në vendin nikoqir, në disa vepra, kanë thurur rrëfimin muzikor. Veçanti ka qenë premiera botërore e veprës së Andrzej Wojciechowski, e shkruar enkas për këtë koncert. Në repertor ka pasur edhe vepra botërore, stilesh të ndryshme e emërues i përbashkët ka qenë zbërthimi mjeshtëror dhe shpalosja e tingujve unikë të këtij instrumenti

Jo shpesh klarineta është në qendër të koncerteve në skenën vendore, por Festivali Ndërkombëtar i Klarinetës në Kosovë sjell krejt veçantinë e këtij instrumenti frymor. Në koncertin në kuadër të edicionit të tretë, të premten mbrëma në Amfiteatrin e Bibliotekës Universitare në Prishtinë, treshja polake Roman Widaszek, Pawel Krauzowicz e Bogdan Ocieszak tok me kolegët në vendin nikoqir, në disa vepra, kanë thurur rrëfimin muzikor. Veçanti ka qenë premiera botërore e veprës së Andrzej Wojciechowski, e shkruar enkas për këtë koncert. Ansambli i klarinetave ka mbajtur koncertin e njëjtë edhe të shtunën në Muzeun e Luftës në Shkup. Ky është koncerti i tretë i Festivalit, i cili programin e ka shtrirë në disa etapa e që ka nisur qysh vjet.

Frymë polake ka mbizotëruar në Amfiteatrin e Bibliotekës Universitare në Prishtinë, ku janë hequr të gjitha elementet që e improvizonin një pjesë të saj si sallë koncertale. Ato që sado pak e thyenin ftohtësinë e objektit qenë dritat ngjyrash të ngrohta. Veç pianoja ka qenë shënjues për koncertin që do të mbahej. Më pas, edhe tingujt e herëpashershëm të klarinetave teksa anëtarët e ansamblit polak bënin përgatitjen e fundit. Pak minuta pas orës 20:00 u pritën në skenë dhe filluan programin e tyre me vepra polake e botërore.