Shtojca për Kulturë

Shtëpia ku Shaban Aga i bënte konak Isa Boletinit

Shtëpia-monument e Shaban Agës në tashmë gëzon mbrojtje të përkohshme si pjesë e listës së trashëgimisë kulturore të Ministrisë së Kulturës
Shtëpia-monument e Shaban Agës në tashmë gëzon mbrojtje të përkohshme si pjesë e listës së trashëgimisë kulturore të Ministrisë së Kulturës
 

Edhe pak vjet i duhet të shënojë një shekull e gjysmë. Në kohën e Perandorisë Osmane do të kushtonte të ndërtohej tetëdhjetë lira të arit. Sot shtëpia e Shaban Agës ruan qindra rrëfimeve, pos kujtimeve e shenjave të brezave. Njëri prej tyre lidhet edhe me heroin kombëtar

Muhamer Shabani, ish i burgosur politik që jeton në Zvicër, e ka modernizuar një pjesë të shtëpisë së ndërtuar në 1880 nga stërgjyshi Shaban Aga, që t’i kalojë pushimet në vendlindje në Përlepnicë të Gjilanit.

“Shaban Aga ka qenë djali i Ahmet Spahisë, që ka jetuar në atë kohë dhe ka pasur prona të valavicës dhe të mullinjve”, thekson Sami Shabani, vëllai i të zotit të shtëpisë. “Edhe kjo ka qenë arsyeja pse ka pasur mundësi me ndërtu një shtëpi të përmasave kësisoji”, shton mësimdhënësi i artit në shkollën fillore të fshatit. Para shtëpisë dykatëshe me çardak, Sami Shabani tregon se ndërtimi i saj kishte kushtuar tetëdhjetë lira të arit në kohën e Perandorisë Osmane dhe se ishin dashur gjashtë muaj derisa do të përfundonte shtëpia prej guri e druri.