Shtojca për Kulturë

Besa Llugiqi me shkëlqimin e Margaritas së “Faustit” në skenën bullgare

Besa Llugiqi me shkëlqimin e Margaritas së “Faustit” në Operën Shtetërore në Stara Zagora të Bullgarisë
Besa Llugiqi me shkëlqimin e Margaritas së “Faustit” në Operën Shtetërore në Stara Zagora të Bullgarisë

Sopranoja e njohur Besa Llugiqi skenës operistike në Bullgari i është rikthyer me rol sfidues, teksa ka debutuar si Margarita në “Faustin” e Charles Gounod, inskenuar në Operën Shtetërore në Stara Zagora të Bullgarisë. “Karakteri i saj reflekton pozitivitet, mirësi, pastërti e dashuri, meqenëse në këtë operë gjithçka sillet rreth saj”, ka thënë Llugiqi të shtunën në një bisedë për KOHËN

 

Sopranoja e njohur Besa Llugiqi skenës operistike në Bullgari i është rikthyer me rol sfidues, teksa ka debutuar si Margarita në “Faustin” e Charles Gounod, inskenuar në Operën Shtetërore në Stara Zagora të Bullgarisë. “Karakteri i saj reflekton pozitivitet, mirësi, pastërti e dashuri, meqenëse në këtë operë gjithçka sillet rreth saj”, ka thënë Llugiqi të shtunën në një bisedë për KOHËN

Besa Llugiqi s’është e panjohur për publikun bullgar. Ka kohë që është yll atje, por asnjëherë nuk është parë në rolin e Margaritas në operën e famshme “Faust”. Ka debutuar në këtë rol në operën e famshme të Charles Gounod, inskenuar në Operën Shtetërore në Stara Zagora të Bullgarisë. Interpretimin e këtij roli e ka cilësuar si mjaft të vështirë, teksa është shprehur jashtëzakonisht e kënaqur me suksesin e shfaqjes që u dha premierë të enjten mbrëma, reprizuar një natë më pas.

“Fausti” i Goethes është njëra ndër veprat më të rëndësishme të letërsisë mbarëbotërore. Por, një rëndësi po kaq të madhe e ka edhe opera “Fausti” e Charles Gounod, e cila ka për bazë pikërisht këtë vepër letrare. Është operë në pesë akte me libret të Jules Barbie dhe Michel Carré bazuar në dramën e Carrés, “Fausti dhe Margarita”. Në Stara Zagora, ku Llugiqi interpreton tash e sa vjet, opera vjen nën regjinë e Ognyan Draganovit, me dirigjentin Ivaylo Krinchev.