Shtojca për Kulturë

Tregimet lidhin ekzistencën në ringjalljen e përkohshme të Hamamit të Madh

“Tell me Your Story”, Chiharu Shiota, 2022, në Hamamin e Madh të Prishtinës për “Manifesta 14” (Foto: Majlinda Hoxha/Manifesta)

Monumenti i shekullit XV ka kohë që është braktisur përderisa tentativat e restaurimit që nisën 15 vjet më parë janë shembull i dështimit. Por “Tell me Your Story” e ringjall Hamamin e Madh të Prishtinës, qoftë edhe përkohësisht, në 100 ditët e “Manifesta 14”. Kjo vepër e japonezes Chiharu Shiota – e cila shtatë vjet më parë pati një paraqitje mbresëlënëse në Bienalen e Ndërkombëtare të Artit në Venecie, kur përfaqësoi Japoninë – lidhjen si esencë e ekzistencës. “Për këtë vepër doja të mblidhja historitë e të gjithëve dhe t’i lidhja me fijen e kuqe, u kërkova njerëzve të më tregonin për lindjen, familjen, kombin, vendin, fenë, dashurinë, natyrën dhe vdekjen e tyre”, ka thënë Shiota për KOHËN

 

Monumenti i shekullit XV ka kohë që është braktisur përderisa tentativat e restaurimit që nisën 15 vjet më parë janë shembull i dështimit. Por “Tell me Your Story” e ringjall Hamamin e Madh të Prishtinës, qoftë edhe përkohësisht, në 100 ditët e “Manifesta 14”. Kjo vepër e japonezes Chiharu Shiota – e cila shtatë vjet më parë pati një paraqitje mbresëlënëse në Bienalen e Ndërkombëtare të Artit në Venecie, kur përfaqësoi Japoninë – lidhjen si esencë e ekzistencës. “Për këtë vepër doja të mblidhja historitë e të gjithëve dhe t’i lidhja me fijen e kuqe, u kërkova njerëzve të më tregonin për lindjen, familjen, kombin, vendin, fenë, dashurinë, natyrën dhe vdekjen e tyre”, ka thënë Shiota për KOHËN

Hamami i Madh i Prishtinës tashmë është pushtuar nga “Tell me Your Story”, ndërhyrja artistike e artistes japoneze Chiharu Shiota. Në monumentin pesëshekullor të mijëra historive e rrëfenjave ajo mbivendos tregime personale kohësh të sotme, shkruar në letra që mbahen pezull nga fijet e kuqe. Ajo tenton “të zgjidhë” konfliktet në kohën kur probabiliteti për t’u keqkuptuar është në rritje, sikurse edhe kanalet e komunikimit.

“Ne kurrë nuk mund t'i kuptojmë me të vërtetë ndjenjat e tjetrit, sepse nuk mund të shohim në mendjen e tjetrit. Për këtë punë doja të mblidhja historitë e të gjithëve dhe t’i lidhja me perin e kuq”, ka thënë artistja japoneze për KOHËN. Instalacioni i saj është realizuar për “Manifesta 14”. Përputhet me konceptin e kësaj bienaleje nomade evropiane në synimin për ringjalljen e hapësirave të braktisura. Monumenti i shekullit XV ka kohë që është braktisur përderisa tentativat e restaurimit që nisën 15 vjet më parë janë shembull i dështimit. Hamami i Madh i Prishtinës është përçudnuar me beton ani pse në emër të restaurimit të tij janë shpenzuar gati një milion euro. “Tell me Your Story” e ringjall qoftë përkohësisht, me 100 ditët e “Manifesta 14”.