Shtojca për Kulturë

Trupi në lëvizje edhe nëpër historinë e Bibliotekës

Artistja Yael Davids të shtunën në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës ka zbërthyer aplikimin e metodës së Feldenkraisit, e nëpërmjet saj ka shëtitur nëpër historinë e objektit

Tashmë shumica e institucioneve kulturore, dhe jo vetëm, kanë marrë pamje tjetër e kjo për shkak të aktiviteteve të shumta që “Manifesta 14” sjell në kryeqytet. Në kuadër të kësaj Bienaleje Nomade, në katin e dytë të Bibliotekës Kombëtare të Kosovës janë vendosur edhe ca karrige e qilima. Në këtë hapësirë artistja Yael Davids ka mbajtur ligjëratë, ku përveç aplikimit të metodës së Feldenkraisit, ka treguar edhe për historinë e kësaj Biblioteke.

 

Tashmë shumica e institucioneve kulturore, dhe jo vetëm, kanë marrë pamje tjetër e kjo për shkak të aktiviteteve të shumta që “Manifesta 14” sjell në kryeqytet. Në kuadër të kësaj Bienaleje Nomade, në katin e dytë të Bibliotekës Kombëtare të Kosovës janë vendosur edhe ca karrige e qilima. Në këtë hapësirë artistja Yael Davids ka mbajtur ligjëratë, ku përveç aplikimit të metodës së Feldenkraisit, ka treguar edhe për historinë e kësaj Biblioteke.

“Unë isha e ftuar nga ‘Manifesta’ dhe gjëja e parë që bëra, vizitova Bibliotekën. Poshtë në bodrum, ata kishin një koleksion të veçantë librash, që ishte në gjendje mjaft të keqe dhe unë kërkoja libra me të cilët mund të punoja. Ideja ishte të punoja me libra dhe të fokusoheshim në rrëfim. Shumë nga këto libra ishin në arabisht, greqisht, në serbisht dhe shqip”, e ka nisur Davids ligjëratën.

Prej këtyre librave, Davids kishte krijuar edhe një lloj ekspozite të vendosur në hollin e Bibliotekës, ku publiku mund t’i shihte botimet e vjetra të veprave, si: “Letërkëmbim”, shkruar nga Gjergj Qiriazi dhe Nikollas Naços (1843-1913), “Abetar (Tiranë, 1927), “Algjeber” (1923), “Historia e sentense skroye: per dielmit”, mbledhur e përkthyer nga Konstandin Kristoforidhi (1870) e të tjera. Të gjitha këto libra shihen se janë të dëmtuara dhe mënyra e restaurimit të tyre ishte ajo çfarë i kishte bërë përshtypje artistes me prejardhje izraelite, Yael Davids.