Shtojca për Kulturë

Letërsia e paçliruar nga pabarazia gjinore

Polip
Nxjerrja e statistikave ka qenë vetëm fillimi diskutimit se pabarazi gjinore ka edhe në letërsi. E në “Jeta versus letërsia - Kush i tregon historitë dhe kush i përhap ato?”, të shtunën paradite në teatrin “Oda”, vetëm përkthyesi ka qenë burrë (Foto: Driton Paçarada/KOHA)
 

“Jeta versus letërsia - Kush i tregon historitë dhe kush i përhap ato?”, ka qenë tema e panelit të parë të ditës së dytë të festivalit ndërkombëtar të letërsisë, “Polip”. Përgjigjja e parë se kush i tregon historitë është se ata janë burrat. Po ata janë në krye edhe të emrave të çmimeve e fituesve të tyre

Statistikat nxjerrin se 70 për qind e lexuesve në botë janë gra, por gati 100 për qind e çmimeve letrare mbajnë emra burrash.

Këto të dhëna kanë qenë vetëm njëri detaj që ka dalë në panelin në temën “Jeta versus letërsia - Kush i tregon historitë dhe kush i përhap ato?”, i mbajtur paraditen e së shtunës, në ditën e dytë të edicionit të 12-të të Festivalit ndërkombëtar të letërsisë “Polip”. Ka qenë vetëm një e dhënë për ta mbështetur konstatimin për mosvlerësimin e gruas në letërsi.