Shtojca për Kulturë

Bienalja e grave

A vision of generosity and humour” (Një vizion i bujarisë dhe humorit): detaj nga Ri-Magjepsja e Botës nga Małgorzata Mirga-Tas, një mur i madh i pikturuar i bërë në appliqué që kalon gjatë gjithë rrugës rreth Pavijonit të Polonisë

Është bienalja më e rëndësishme në kujtesën e gjallë. Kurrë s’kam parë diçka të tillë. Kjo nuk ka të bëjë fare me luftën, megjithëse pavijoni rus është mbyllur dhe super-jahtet me ngjyrë të kuqe janë dëbuar të gjithë, siç duhet. As nuk ka të bëjë me vonesën njëvjeçare të shkaktuar nga pandemia, e cila nuk ka asnjë reflektim të dukshëm në mijëra vepra arti; as nuk ka të bëjë me vetë artin.

 

Në një vit sizmik, artistet zënë skenën qendrore, ndërsa një reagim i ndrojtur institucional e lë Ukrainën të përballet me trimëri

Është bienalja më e rëndësishme në kujtesën e gjallë. Kurrë s’kam parë diçka të tillë. Kjo nuk ka të bëjë fare me luftën, megjithëse pavijoni rus është mbyllur dhe super-jahtet me ngjyrë të kuqe janë dëbuar të gjithë, siç duhet. As nuk ka të bëjë me vonesën njëvjeçare të shkaktuar nga pandemia, e cila nuk ka asnjë reflektim të dukshëm në mijëra vepra arti; as nuk ka të bëjë me vetë artin.

Përkundrazi, është një ndryshim epokal në qëndrime. Për herë të parë ka më shumë femra se meshkuj, kudo nga Giardini deri tek Arsenale dhe konkretisht në ekspozitën kryesore grupore që zhvillohet në të dyja. Një kastë e tërë që kanë qenë duke e pritur këtë moment për një kohë të gjatë, tani po luajnë përpara skenës. Edicioni i 59-të i Bienales Ndërkombëtare të Artit në Venecia do të mbetet në histori si bienalja e grave.