Shtojca për Kulturë

Duke mos i financuar hulumtimet e botimet, UP po vazhdon ta mohojë gjuhën shqipe si gjuhë të dijes

Nëse Universiteti i Prishtinës nuk e trajton gjuhën shqipe si gjuhë të dijes, atëherë shumë shpejt do ta humbë betejën. Do të bëhet lypsare institucionale për studentë. Të tjerët do të “shkëlqejnë” në gjuhë të huaja e në ndërkombëtarizime. (Foto: Driton Paqara/Koha)
 

Nuk ka asnjë të keqe që UP-ja i financon/shpërblehen botimet në gjuhë të huaja; kemi nevojë të ndërkombëtarizohemi. Po, ky është fakt dhe një politikë e tillë është e nevojshme. Por, në anën tjetër, UP nuk e financon fare librin në gjuhën shqipe dhe nuk ka financime për hulumtime shkencore. Kjo është politikë krejtësisht përjashtuese.

Profesorët e Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina” (UP-së) janë të obliguar që të ligjërojnë në gjuhën shqipe. UP-ja konsiderohet si qendër albanologjike dhe studimet duhet të realizohen në gjuhën shqipe. Por, profesorëve të UP-së nuk u financohen botimet në gjuhën shqipe. Kërkimet jo se jo, por as botimet e gatshme.

Në anën tjetër, sipas rregullores së fundit (3/879), të nënshkruar nga Këshilli Drejtues i UP-së më 11.12.2020, ndahen fonde për botimet e profesorëve në revista shkencore të ranguara lart në databaza ndërkombëtare dhe në shtëpitë botuese në gjuhë të huaja. Asnjë revistë shqiptare nuk është në këto ranglista të revistave prestigjioze. Asnjë shtëpi botuese shqiptare, përfshirë universitetet e institutet, nuk konsiderohen të denjë për botime që mund të financohen.