Shtojca për Kulturë

Gruaja si nukleusi i jetës

Gruaja si nukleusi i jetës
Gresa Broqi në çelo dhe Sheqerie Buqaj në rolin e Fatmires, në shfaqjen “Vetëharrimi”, që u dha premierë më 30 mars të këtij viti në teatrin e qytetit të Prishtinës, “Dodona”

Monodrama “Vetëharrimi”, koprodukcioni i organizatës joqeveritare “Sythi” dhe teatrit të qytetit të Prishtinës, “Dodona” na erdhi si premierë e ambientuar në kohë pandemie, nga e cila jemi të rrezikuar të gjithë pa dallim nga një armik i padukshëm, i cili po na futet në organizëm tinëzisht, e ne po mundohemi ta forcojmë imunitetin në raport me mentalitetin, derisa shfaqja po na prezantonte pasojën e luftës të shkaktuar nga një armik i dhunshëm, i cili në përpjekje për shfarosje kolektive kishte ataktuar nyjen e qenies njerëzore, gruan, duke e dhunuar brutalisht deri në pikën gjenocidale. Në kujtesen tonë ende ladrojnë ata që e shkaktuan dhunën dhe të tjerët që këtë e trajtojnë gati si faj të pariparueshëm të gruas, e cila është ballafaquar me aktin e dhunës seksuale.

 

Shfaqja “Vetëharrimi” preku të vërtetën me tekst të Besim Rexhajt, nën regji të Fadil Hysajt, aty ku vetëm teatri mund të depërtojë për të zbardhuar (gjetur) pikën e zezë. Trekëndëshi çelo-Gresë Broqi, instrumentiste, aktorja Sheqerie Buqaj dhe presonazhi i gjallë Vasfije Krasniqi-Goodman ndërtonin piramiden e dhembjes dhe forcës deri te fuqia e Zotit, të cilën vetëm gruaja mund ta aktivizojë

Monodrama “Vetëharrimi”, koprodukcioni i organizatës joqeveritare “Sythi” dhe teatrit të qytetit të Prishtinës, “Dodona” na erdhi si premierë e ambientuar në kohë pandemie, nga e cila jemi të rrezikuar të gjithë pa dallim nga një armik i padukshëm, i cili po na futet në organizëm tinëzisht, e ne po mundohemi ta forcojmë imunitetin në raport me mentalitetin, derisa shfaqja po na prezantonte pasojën e luftës të shkaktuar nga një armik i dhunshëm, i cili në përpjekje për shfarosje kolektive kishte ataktuar nyjen e qenies njerëzore, gruan, duke e dhunuar brutalisht deri në pikën gjenocidale. Në kujtesen tonë ende ladrojnë ata që e shkaktuan dhunën dhe të tjerët që këtë e trajtojnë gati si faj të pariparueshëm të gruas, e cila është ballafaquar me aktin e dhunës seksuale.

Në hollin e teatrit “Dodona” në prolog të shfaqjes, autori i monodramës, Besim Rexhaj, dhe regjisori Fadil Hysaj përshëndeten me Vasfije Krasniqin, ardhja e së cilës sikur e fuqizoi dramën si një takim i realitetit me fiksionin.