Shtojca për Kulturë

Bunkerët e Shqipërisë – dikur sekret shtetëror, tash muze

Bunkerët e Shqipërisë – dikur sekret shtetëror, tash muze
Në qendër të Tiranës, një hyrje me kupolë të çon në Bunk’Art 2, një muze i historisë dhe artit në strehimoren e nëndhéshme bërthamore të kohës së komunizmit (Foto: Alessio Mamo)

Në shumë prej vendeve të dikurshme të bllokut lindor, gjylet rrënuese dhe përparimi shoqëror pas rënies së Murit të Berlinit shembën strukturat kaba të ngrehinave komuniste dhe ushtarake të Luftës së Ftohtë. Në Tiranë, kryeqyteti i qerthulluar me male, qeveria dhe artistët lokalë kanë zgjedhur mënyra më vibrante dhe të pazakonta për të çarë rrugën jashtë viteve të diktaturës dhe depresionit ekonomik.

 

Ide kreative dhe bartje artistike në Tiranë, kryeqyteti plot gjallëri i Shqipërisë, larg nga e kaluara komuniste

Në shumë prej vendeve të dikurshme të bllokut lindor, gjylet rrënuese dhe përparimi shoqëror pas rënies së Murit të Berlinit shembën strukturat kaba të ngrehinave komuniste dhe ushtarake të Luftës së Ftohtë. Në Tiranë, kryeqyteti i qerthulluar me male, qeveria dhe artistët lokalë kanë zgjedhur mënyra më vibrante dhe të pazakonta për të çarë rrugën jashtë viteve të diktaturës dhe depresionit ekonomik.

Ngrehinat e leskëruara e të hirnosura të moteve osmane janë pikturuar me hijet e një të portokallte çokollate dhe të verdhme; apartamentet e bajatshme staliniste shërbejnë si kanavaca të mëdha për abstraktet kubiste me tone stolish e shirita të ylbertë. Një pjesë e mirë e meritës shkon për ish-bashkiakun Edi Rama, një piktor i bërë politikan (tani kryeministër i Shqipërisë), i cili nismoi një përpjekje për zbukurimin e qytetit në vitin 2000 që bëri artistët të vishnin fasadat e ngrehinave e punëtorët të mbillnin 55 mijë drunj e shkurre në hapësira publike.