Lifestyle

Metoda e re e transplantimit të zemrës

 

Vitin e kaluar kishte 345 transplantime të tilla zemre në SHBA dhe 227 deri më tani këtë vit, sipas Rrjetit të Bashkuar për Ndarjen e Organeve. Në studimin e udhëhequr nga Duke Health, gati 90% e zemrave DCD u rikuperuan duke u transplantuar, duke sinjalizuar se ia vlen që më shumë spitale të fillojnë të përdorin metodën më të re

Shumica e zemrave të transplantuara janë nga donatorë që kanë vdekur në tru, por hulumtimet e reja tregojnë se një qasje e ndryshme mund të jetë po aq e suksesshme dhe të rrisë numrin e organeve të disponueshme.

Quhet dhurimi pas vdekjes së qarkullimit të gjakut (DCD), metodë e përdorur prej kohësh për të rikuperuar veshkat dhe organet e tjera, por jo zemrat më të brishta. Studiuesit e Duke Health kanë treguar se përdorimi i atyre zemrave të larguara prej kohësh mund t’u lejojë mijëra pacientëve të tjerë një shans për një transplantim të shpëtimit - duke zgjeruar numrin e zemrave të donatorëve me 30%.