Lifestyle

Shprehitë e këqija të ushqyerjes për shëndetin e mëlçisë

 

Mëlçia është një organ thelbësor që rregullon kimikatet në gjak, prodhon biliare, metabolizon ushqimin, ruan glikogjenin, vitaminat dhe mineralet, dhe përpunon dhe nxjerr barnat. Këto janë vetëm disa nga funksionet kryesore të mëlçisë, dhe pa një mëlçi të shëndetshme, çdo numër i këtyre detyrave mund të rrezikohet. Krahasuar me organet e tjera, mëlçia ka një kapacitet të madh për ta rigjeneruar veten pas dëmtimit. Ndërsa ky është një fakt pozitiv, ju nuk duhet të mbështeteni në aftësitë unike rigjeneruese të mëlçisë në vend që të siguroheni që të kujdeseni për të që nga fillimi.

Shprehitë tuaja të të ngrënit dhe të pirit mund të ndikojnë në mënyrë drastike në funksionin e mëlçisë - si pozitivisht ashtu edhe negativisht - kështu që është e rëndësishme të bëni zgjedhje në interesin më të mirë të mëlçisë dhe trupit tuaj në tërësi, raporton portali “Eat This, Not That”.