Lifestyle

Studimi i ri: Nëse s’mund të qëndroni me një këmbë për 10 sekonda, 50% gjasa të vdisni brenda një dekade

Studimi i ri: Nëse s’mund të qëndroni me një këmbë për 10 sekonda, 50% gjasa të vdisni brenda një dekade
 

A është ekuilibri çelësi për një jetë më të gjatë? Njerëzit e moshës së mesme që nuk mund të qëndrojnë në një këmbë për 10 sekonda, kanë gati dy herë më shumë gjasa të vdesin brenda një dekade, sipas një studimi të ri. Shkencëtarët në Brazil thonë se testi i thjeshtë dhe i sigurt i ekuilibrit duhet të bëhet pjesë e një kontrolli rutinë shëndetësor për të moshuarit, shkroi të mërkurën “USA Today”.

Ndryshe nga ushtrimet, forca e muskujve dhe fleksibiliteti, ekuilibri duhet të jenë relativisht të qëndrueshme, derisa dikush të arrijë të 50-at, pastaj fillon të zbehet me shpejtësi. Megjithatë, testimi për ekuilibrin nuk është një pjesë normale e kontrolleve të rregullta shëndetësore për njerëzit e moshës së mesme, ndoshta sepse nuk ka asnjë test të standardizuar dhe ka pak të dhëna, thonë studiuesit.