Lifestyle

Çfarë dihet për vaksinën nga “AstraZeneca” dhe mpiksjen e gjakut

Çfarë dihet për vaksinën nga “AstraZeneca” dhe mpiksjen e gjakut
 

Në disa raste të rralla, reagimi imunitar ka çuar në antitrupa që shkaktuan një çrregullim serioz të mpiksjes. Por, sipas ekspertëve të shëndetit publik, ka më shumë përfitime nga vaksina sesa rreziqe për shumicën e njerëzve

Vaksina “AstraZeneca-Oxford” është vendosur kundër COVID-19 në të paktën 115 vende, në disa prej tyre tanimë qe disa muaj. Por kur u shfaqën disa raste të një çrregullimi të rrallë të mpiksjes së gjakut – disa edhe fatale - brenda muajit të kaluar, shumë shtete evropiane filluan ta rimendojnë përdorimin e saj te të gjitha grupmoshat.

Disa prej këtyre shteteve, të pajisura mirë me vaksina alternative, tani e kanë kufizuar përdorimin e vaksinës nga “AstraZeneca-Oxford” te të moshuarit dhe disa e kanë ndaluar përdorimin e saj plotësisht. Gjersa numri i këtyre çrregullimeve të mpiksjes është jashtëzakonisht i ulët, rregullatorët dhe studiuesit po përpiqen ta rrisin ndërgjegjësimin e publikut për simptoma të caktuara - ku përfshihen kokëdhimbja, ënjtja e këmbëve dhe dhimbjet e barkut - veçanërisht te të rinjtë që janë vaksinuar.