Qeset e plastikës, të rrezikshme por më të përdorurat nga kosovarët Foto: Koha / ilustrim

Qeset e plastikës, të rrezikshme por më të përdorurat nga kosovarët

Ardianë Dragusha 20 January 2020 20:40

Përdorimi i plastikës është i pashmangshëm në përditshmëri.

Në veçanti, përdorim të gjerë gjejnë qeset e plastikës, me të cilat shërbehen konsumatorët kudo, në furra, dyqane e markete të ndryshme.

Ditëve të fundit, përdorimi i qeseve plastike, ka ngritur një temë diskutimi me qëllim senzibilizimi për qytetarët.

Edhe Kandidati për deputet Yll Rugova, u është bashkuar në vazhdimësi kauzave për mbrojtjen e ambientit, gjegjësisht, nevojës për të reduktuar përdorimin e plastikës, bazuar edhe nga përvojat e udhëtimeve të shumta të tij, raporton emisioni SOT” i KTV-së.

Kur flitet për plastikën, nuk mund të mos përmendet edhe konsumimi i ujit e pijeve të ndryshme në shishe plastike, për çka, Rugova rekomandon riciklim edhe nga vetë qytetarët.

Qytetarët thonë se janë të vetëdijshëm për efektet negative në shëndet nga përdorimi i qeseve të plastikës.

Për të ngritur dhe më tepër, ndërgjegjësimin e qytetarëve se plastika duhet reduktuar, një nga furrat e Prishtinës, tashmë ka zëvendësuar letrën me qeset për t’u shërbyer konsumatorëve të saj.

Ani pse jo para kamerës, pronari i saj thekson se shumë klientë janë përshtatur shpejt me këtë ndryshim që është bërë në të mirë të tyre.

Megjithatë, Kosova mbetet ndër shtetet e vetme në rajon që i ka falas qeset e plastikës. Në kryeqytetet e rajonit, e edhe ato evropiane, qeset e plastikës janë me pagesë. Kjo, si formë për të reduktuar përdorimin e tyre.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme