Ndotja e ajrit ndikon te lindja e fëmijëve me kokë të vogël

Ndotja e ajrit ndikon te lindja e fëmijëve me kokë të vogël

18 April 2019 17:10

Gratë shtatzëna që janë të ekspozuar ndaj niveleve të rrezikshme të ndotjes së ajrit mund të lindin fëmijë me kokë të vogël, zbulon një shqyrtim shkencor prej dhjetë vjetësh.

Dyoksidi i nitrogjenit, një ndotës i prodhuar kryesisht nga automjetet, është treguar të ndikojë në rritjen e foshnjës së pa lindur në javët e fundit të shtatzënisë.

Shkencëtarët thanë se ka prova të qarta pas analizimit të një studimi nga e gjithë bota që përfshin një dekadë.

Ata gjithashtu analizuan ndikimin e diete të dobët, alkoolit dhe kimikateve mjedisore, por gjetën se ato nuk e rrisin rrezikun, transmeton KosovaPress.

“Ajo që ishte unike për rishikimin e literaturës është që ne shikojmë foshnjat e pa lindura për të parë nëse ekspozimet e nënave ndaj këtyre faktorëve prekin zhvillimin e fetusit”, tha profesor Steve Turner, i cili udhëhoqi studimet në Universitetin e Aberdeen, Skoci.

"Ne kemi përdorur literaturë mjekësore që daton 13 vjet, kur u botuan studimet e para që lidhnin ekspozimin ndaj matjeve të fetusit”, shton ai.

Ka pasur gjithsej shtatë studime ku ndotja e ajrit u mat dhe lidhej me madhësinë e fetusit në disa vende në Evropë, Australi dhe SHBA.

Në të gjitha studimet, dëshmia ishte e qartë se në tremujorin e tretë, i cili fillon në javë 28, ekspozimi ndaj dyoksidit të azotit uli rritjen e fetusit.

Dyoksidi i nitrogjenit, i njohur gjithashtu si NO2, gjenerohet kryesisht nga trafiku i automjeteve, i lëshuar nga karburantet. Por ajo gjithashtu mund të gjendet në shtëpi nga tymi i cigareve, kaldaja për ngrohje qendrore, ose butan dhe ngrohje vajguri dhe soba.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme