Pse është e rëndësishme vitamina B9

Pse është e rëndësishme vitamina B9

09 April 2019 23:54

Rëndësia e marrjes së acidit folik ose vitaminës B9 tani është e njohur për çdo grua shtatzënë, por përbërja kimike që parandalon dëmtimin e nervave, trurit ose palcës kurrizore të porsalindurve është e rëndësishme për të rriturit.

Acidi folik, emri nën të cilin gjendet vitamina B9, është e rëndësishme për trupin për rritjen dhe funksionimin e duhur të qelizave, si dhe për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Nëse ne nuk i japim trupit acid të mjaftueshëm folik, qelizat tona nuk mund të prodhojnë një ADN të re, ato nuk mund të ndahen dhe shumëfishohen, thonë mjekët, transmeton kp.

Vitamina B9 është shumë e rëndësishme për gratë shtatzëna, sidomos gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë, kur qelizat ndahen me shpejtësi. Megjithatë, acidi folik nevojitet edhe për njerëzit e rritur, trupat e të cilëve duhet të krijojnë vazhdimisht qeliza të reja për të qëndruar të shëndetshëm.

Ndërsa trupi i njeriut thjesht nuk prodhon acid folik, ai duhet të merret me ushqim ose si shtesa dietike.

Treguesi më i mirë i mungesës së acidit të acidit folik është anemia megaloblastike, një gjendje në të cilën trupi ynë prodhon më pak qeliza të kuqe të gjakut.

Mungesa e acidit folik pamundëson sintezën e duhur të ADN-së, duke rezultuar në një numër më të vogël të qelizave të kuqe të gjakut përgjegjës për furnizimin e indeve me oksigjen.

Sipas rekomandimit të Institutit Kombëtar të Shëndetit të SHBA-së, një të rrituri mesatar i nevojiten 400 mikrogram acid folik çdo ditë, kështu që shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për shtojca ushqimore.

Ndër burimet më të mira natyrore të acidit folik janë spinaqi, brokoli, avokado, portokalli, fasulja dhe kikirikët.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme