Lëmsh

Dielli nuk perëndon kurrë në kozmos

 

Solar Power Satellites (SPS) do të thithin energjinë e diellit dhe do ta dërgojnë në mënyrë të sigurt në një pikë fikse në tokë. Secili SPS mund të gjenerojë më shumë se 3 gigavatë (GW) energji elektrike.

Një pengesë e madhe për teknologjitë e energjisë së ripërtërishme është që nuk ofrojnë furnizim të vazhdueshëm me energji. Fermat solare dhe të erës prodhojnë energji vetëm kur fryn era ose kur ka rreze të diellit. Një zgjidhje e mundshme do të ishte të kapet energjia solare në kozmos.

E marrë si mesatare për tërë planetin, sasia e rrezeve të diellit që arrijnë në majën e atmosferës së Tokës llogaritet në afërsisht 340 vatë për metër katror. Panelet tipike thithin rrezet e diellit vetëm 29 për qind për shkak të cikleve të ditës dhe natës, pozicionimit dhe motit.