Kompania amerikane me flotë të anijeve robote Foto: YouTube / Screenshot

Kompania amerikane me flotë të anijeve robote

12 February 2020 17:07

Komunitetet detare dhe shkencore i kanë vendosur vetes qëllimin ambicioz, që deri në vitin 2030, të krijojnë hartën e gjithë fundeve të oqeaneve në botë.

Konsiderohet ambicioz ngase, 10 vjet nga ky afat, ata do të fillojnë nga një nivel shumë i ulët.

Projekti ndërkombëtar GEBCO 2030 u krijua për të mbyllur hendekun e të dhënave dhe ka lansuar disa iniciativa për ta realizuar atë.

Sidoqoftë, është e qartë se një pjesë e madhe e këtij projekti do të duhet të shfrytëzojë teknologjitë e reja ose të paktën ato më aktive.

OI me qendër në SHBA, është një kompani relativisht e re e kërkimeve dhe studimit, transmeton KTV. Ajo u themelua në vitin 2016 dhe ka qenë e përfolur pasi ka gjetur disa gërmadha shumë të rëndësishme, duke përfshirë nëndetësen argjentinase San Juan dhe transportuesin më të madh të Koresë së Jugut, Stellar Daisy.

Anijet do të përdoren për të kërkuar objekte që mungojnë, por ato gjithashtu do të inspektojnë tubacionet, dhe kushtet e fundit të oqeanit.

Anijet do të qëndrojë në zonën Southampton të bregut jugor në Mbretërinë e Bashkuar.

Kur fillohet një mision, operatori Southampton ose një operator në një qendër identike kontrolli në Austin, Teksas, do të drejtojë mjetin nga porti, duke ruajtur vetëdijen e komandës dhe situatës përmes lidhjeve satelitore.

© KOHA

Komentet

Shto koment

Të ngjashme