Drerët veriorë dhe populli Tsaatan, një miqësi mijëra vjeçare

Drerët veriorë dhe populli Tsaatan, një miqësi mijëra vjeçare

24 May 2019 11:18

Qe mijëra vjet ky popull mbijeton falë aftësisë së tij për t’iu përshtatur kushteve ekstreme klimatike që mbizotërojnë në pyjet me pisha të Sibirit – duke u zhvendosur pesë deri në dhjetë herë brenda vitit.

Drerët veriorë dhe populli Tsaatan janë të varur nga njëri-tjetri, ndërsa shumëkush konsideron se po të zhdukeshin këto kafshë, do të zhdukej dhe kultura e tyre, transmeton emisioni Express në KTV.

Drerët këtij populli i japin qumështin, djathin, mishin dhe transportin, ndërsa nga gëzofi dhe lëkura e tyre ata i punojnë veshmbathjet dhe pajisjet e nevojshme.

Pasi që numri i drerëve veriorë po zvogëlohet nga dita në ditë, sot këtë mënyrë të jetesës nomade e ruajnë vetëm edhe 40 familje.

© KOHA

Komentet

Shto koment

Të ngjashme