Kulturë

“Midis ëndrrës dhe realitetit” si reflektim mbi të kaluarën dhe të ardhmen e Kosovës

“Midis ëndrrës dhe realitetit” si reflektim mbi të kaluarën dhe të ardhmen e Kosovës
Foto: Koha

Kosova është paraqitur në katër periudha të ndryshme. Qysh kur ishte një vend që ëndërronte për pavarësi, kur po kalonte në kohën më të keqe - atë të luftës, gjatë çlirimit dhe në fund, në periudhën e realizimin e ëndrrës - pavarësimit. Protestat ishin mënyra e vetme e shoqërisë kosovare që kërkonte t’i dëgjohej zëri në vitet ’90, shkruan sot “Koha Ditore”.

Pikërisht fotografi të asaj kohe hapin periudhën e parë të koleksionit që është bërë pjesë e ekspozitës “Midis ëndrrës dhe realitetit” të artistes, këngëtares e arkitektes, Eliza Hoxha. Zëri i atyre që protestuan dhe kërkuan të drejtat e tyre u shua përfundimisht në fund të viteve ’90, kur edhe nisi lufta e përndjekja e shqiptarëve prej vendeve të tyre, drejt Maqedonisë, Shqipërisë e Malit të Zi.