Kulturë

Në 300-vjetor vepra ikonike e Bachut bëhet edhe më kuptimplotë

Vepra e Bachut gjend vend edhe sot midis ngjyrave të luftës në Ukrainë

Vepra e Bachut gjend vend edhe sot midis ngjyrave të luftës në Ukrainë

“Temat e përjetshme e bëjnë këtë vepër kaq aktuale dhe universale”, thotë Michael Maul, një studiues i Bachut dhe drejtor i festivalit “Leipzig Bach”. “Dashuri dhe dhimbje”. Të përballesh me tradhtinë, me pikëllimin. Nuk duhet të jesh një i krishterë i devotshëm për ta ndier këtë”. “Pasionit të Shën Gjonit" nga Johann Sebastian Bach së bashku me “Simfoninë e nëntë” të Ludwig van Beethoven, konsiderohet nga shumë njerëz si një nga veprat më të mëdha të muzikës evropiane të shkruara ndonjëherë. Në 300-vjetorin e saj, vepra përshtatet me luftërat që kërcënojnë botën

Një 33-vjeçar akuzohet për një krim. Arrestohet, torturohet dhe vdes në kryq. Të dashurit e tij, përfshirë nënën, janë të detyruar të shikojnë torturat e tij, të pafuqishëm për të ndërhyrë. Kapitulli më i errët në historinë e krishterimit përshkruhet personalisht dhe gjallërisht nga një dëshmitar, ungjilltari Gjon, një mik i ngushtë i viktimës.

Kështu mund të përmblidhet tema e “Pasionit të Shën Gjonit" nga Johann Sebastian Bach. Kompozimi së bashku me “Simfoninë e nëntë”  të Ludwig van Beethoven konsiderohet nga shumë njerëz si një nga veprat më të mëdha të muzikës evropiane të shkruara ndonjëherë.

“Temat e përjetshme e bëjnë këtë vepër kaq aktuale dhe universale”, thotë Michael Maul, një studiues i Bachut dhe drejtor i festivalit “Leipzig Bach”. “Dashuri dhe dhimbje”. Të përballesh me tradhtinë, me pikëllimin. Nuk duhet të jesh një i krishterë i devotshëm për ta ndier këtë”.

E Premtja e Mirë - 7 prill 1724 - ishte Pashka e parë që kompozitori 39-vjeçar Johann Sebastian Bach kaloi në Leipzig. Ai ishte transferuar në qytetin sakson vetëm një vit më parë, me gruan e tij të dytë Anna Magdalena dhe katër fëmijët nga martesa e tij e parë. Ai kishte zënë pozicionin e “Thomaskantor” - duke u bërë drejtori i 54-t i korit të kishës së Shën Thomait. Ishte një punë sfiduese dhe jo gjithmonë e shpërblyer.

Për banorët e Leipzigut, Bach, i cili njihej si ish-mjeshtri i kapelës së Köthenit aty pranë, nuk ishte aspak zgjedhja e tyre e parë. “Nëse nuk mund të marrësh një nga më të mirët, nuk ka asgjë për të bërë veçse t'i drejtohesh dikujt në mes”, ishte një koment i zhgënjyer nga bashkia e qytetit në atë kohë.

Por Bachu ishte ambicioz dhe i vendosur të provonte veten duke paraqitur një kompozim të ri gjatë Javës së Shenjtë, ngjarje qendrore muzikore kishtare e vitit. Kjo muzikë e së Premtes së Mirë u luajt pas “tempus clausum”, një pjesë abstinence muzikore që zgjati gjatë gjithë periudhës së Kreshmës. Ishte e vetmja kohë e vitit kur Thomaskantor mund të tërhiqte të gjitha forcat muzikore të qytetit, të cilat përndryshe ishin të përhapura në katër kishat kryesore të Leipzigut

Por pavarësisht vëmendjes së madhe që Bachu ka marrë në Leipzig gjatë shekujve, pak dihet se si vepra e tij u prit nga audienca në atë kohë.

“Ne nuk kemi gjetur ende një dëshmitar bashkëkohor që me të vërtetë e ka zbuluar dhe shkruar se si ndihej për këtë kryevepër”, tregon Maul. Dhe sigurisht, nuk ka regjistrime audio. “Përndryshe dikush mund të habitet nga disa gjëra: estetika e tingullit, tempi”.

Disa dëgjues mund të jenë pushtuar nga muzika dramatike dhe nganjëherë agresive e Bach. Dikush mund të supozohet gjithashtu se kongregacioni ishte i rraskapitur nga koha kur gjithçka mbaroi - me predikime dhe “ndërhyrje me tekst", e gjithë kjo zgjati pothuajse pesë orë.

Të Premten e Mirë më 2020, Leipzig e gjeti veten në mes të pandemisë. Për lutjen normale të veprës nuk bëhej fjalë kudo në botë. Megjithatë, festivali “Leipzig Bach” bëri histori duke zhvilluar një projekt unik arti me një grup të vogël mendjesh krijuese.

Në kohën e vdekjes së Krishtit, në orën 15:00, një version i muzikës së dhomës së “Pasionit të Shën Gjonit" u shfaq në varrin e Bachut, në kishën e Shën Thomait. Ai u transmetua drejtpërdrejt dhe komuniteti global i Bachut u ftua të këndonte së bashku. Videoja mori miliona shikime.

Fokusi ishte te krijuesit e projektit: perkusionisti Philipp Lamprecht, artistja e klavirit Elina Albach dhe tenori karizmatik islandez Benedikt Kristjansson, që e prezantoi punën e Bach kryesisht si një shfaqje me një person. Mori pjesë edhe Steven Walter, drejtori artistik i “Beethovenfest Bonn”. Ndonëse muzika e Bachut ndonjëherë e humbte ngjyrën e saj në këtë formë të reduktuar, mesazhi i “Pasionit...” u shfaq edhe më qartë.

Projekti i suksesshëm që atëherë është realizuar më shumë se 50 herë në vende të ndryshme. “Pasioni i Shën Gjonit” në fakt është ende një vepër që ka shumë për të na treguar, edhe 300 vjet pas premierës, dhe tingëllon ndryshe çdoherë”, thotë Albach. “Me çdo performancë, çdo koncert, ne kemi ndjesinë se po e tregojmë përsëri historinë”.

Kështu ndodhi edhe gjatë Javës së Shenjtë të vitit 2022, kur pamjet e masakrës së civilëve në Bucha të Ukrainës tronditën botën. “Atë ditë luajtëm ‘Pasionin e Shën Gjonit’, kujton Albach. “Dhe papritmas tekstet e kryqëzimit tingëlluan si raporte gazetash ose lajme që na arritën drejtpërdrejt nga Ukraina në tela, si të thuash...”

“Bach ekspozon, Bach akuzon, por Bach gjithashtu ngushëllon”, thotë muzikologia Patricia Siegert. “Ai mban një pasqyrë për të gjithë ne, plot mendim për përgjegjësinë, dashurinë, jetën dhe vdekjen”./DW