Kulturë

Rrugëtim të lehtë, Petar Lukoviq!

Petar Lukoviq krahas Ante Markoviqit, kryeministrit të fundit të Jugosllavisë.
 

“Lukovići në Prizren - plasni dushmanë!”: në kujtim të gazetarit antinacionalist Petar Lukoviq, i cili vdiq sot në moshën 74-vjeçare.

Mediat e rajonit bëjnë me dije se në Beograd ka vdekur të hënën, në moshën 74-vjeçare, Petar Lukoviq. Ai humbi betejën e tij ndaj një sëmundjeje të rëndë. Një pjesë e madhe e jetës së Petar Lukoviqit ishte betejë - kundër nacionalizmit, kundër primivizmit, kundër urrejtjes, kundër terrorit, kundër shovinizmit. Në shënjestër të shkrimeve të tij të ashpra ishin kryesisht nacionalistët serbë. Ashpërsinë e përziente me humor, me ironi, nganjëherë edhe me cinizëm, me sakrazëm, gjithsesi, shpesh edhe me fjalë të rënda, por të drejta. Kjo kishte një çmim. Rreth 60 herë u përballë me idiotë në gjykata serbe.

Në vitin 2014 vizitoi Dokufestin në Prizren dhe shkrimit të tij ia vuri këtë titull: Lukoviqi në Prizren - plasni dushmanë! (Lukoviq u Prizreni - crknite, dušmani!). Shkrimin e fillonte kështu: “Kur të premten në mbrëmje ekipi i vogël, i përbërë prej dy vetash i e-novine braktisi vatrën prizrenase me autobusin e firmës ‘Beli’ dhe u nisë për në hapsanë në Serbi, gjëja e parë që dëshirova ishte që të prishej autobusi, t’i ndaleshin rrotat, të bëhej copë e grimë në pjesë të bardha në mënyrë që të rrinim edhe një ditë në Prizren”. Pasi polemizon me një serb të Fushë-Kosovës i cili e akuzon për vizitën në Prizren, Lukoviq në tekstin e tij fut edhe një shpjegim për gjizën, e cila i pëlqen në Prizren, krahas qofteve e shumë specialiteteve të tjera si dhe birrës “Peja”. Pero, siç e quante veten dhe e thërrisnin të gjithë, ua shpjegon serbëve gjizën e Prizrenit në gjuhën shqipe: “Është një nënprodukt i qumështit. Lloj bulmeti në trajtën e dromcave të buta e pak të ujshme, që përgatitet nga qumështi, kosi, dhalli ose hirra, duke i mpiksur e kulluar pasi zihen”.