Kulturë

Artizania 96-vjeçare që mban gjallë xhubletën

Tole Berishaj dhe mbesa e saj Amantia në Pallatin e Brigadave në Tiranë, më 20 dhjetor 2022, në mbrëmjen e xhubletës
Tole Berishaj dhe mbesa e saj Amantia në Pallatin e Brigadave në Tiranë, më 20 dhjetor 2022, në mbrëmjen e xhubletës
 

Viti 2022 ka shënuar njërin prej sukseseve më të madha të trashëgimisë kulturore shqiptare me futjen e xhubletës dhe të dijebërjes së saj nën mbrojtje të UNESCO-s. Lista e atyre që janë meritorë për këtë sukses është e gjatë, por në krye të saj është edhe Tole Lekë Berishaj nga Tuzi i Malit të Zi, artizania 96-vjeçare që mban gjallë xhubletën, e zanatin ia ka trashëguar edhe mbesës së vet

Tole Lekë Berishaj, 96-vjeçarja nga Tuzi, është njëra prej protagonisteve në shpalljen e xhubletës dhe të dijebërjes së saj si trashëgimi botërore e futur nga UNESCO-ja në “Listën e mbrojtjes urgjente”.

E lindur në Bajzë-Kastrat të Malësisë së Madhe dhe e martuar në Grudë-Berishaj të Malësisë së Tuzit, ajo është e vetmja artizane e mbetur që e prodhon dhe merret me restaurimin e xhubletës, por këtë profesion ia ka trashëguar edhe mbesës saj Amantias. Megjithëse e kërrusur nën peshën e viteve, do të udhëtonte nga Tuzi nën shoqërinë e mbesës për në Pallatin e Brigadave në Tiranë, për të marrë pjesë më 20 dhjetor në mbrëmjen e xhubletës, tashmë pasuri e deklaruar e mbarë njerëzimit. Nën shoqërimin e pandërprerë të mbesës Amantia dhe nipit Viktorit nga Pjetorshani i Malësisë së Madhe, kur pyetet se prej nga është, ajo përgjigjet shkurt: “Prej Shqipnie”.