Kulturë

DAM-i feston për muzikë me duon e violonçelistëve

 

Festivali i muzikës DAM, sivjet në fundqershor e fillimkorrik solli edhe një edicion të pasur, të 17-tin me radhë. Por, jo çdo gjë ka përfunduar. Në atë që e ka titulluar “Post DAM”, ka rezervuar një datë të veçantë, njashtu sikurse edhe duon e violonçelistëve dhe koncertin. Të shtunën, 1 tetori - Dita Ndërkombëtare e Muzikës, do të festohet me Aurélien Sabouret, violonçelistin e parë të Operës së Parisit dhe Vlorent Xhafajn, violonçelistin e mirënjohur shqiptar. Vendi: Modelariumi i Arkitekturës në Prishtinë.

Në njoftimin për koncert paralajmërohet mbrëmje e veçantë. Do të nisë me interpretimin e “Sonata op 5, nr. 6” të kompozitorit italian, Francesco Geminiani. Më pas dy violonçelistët, Sabouret dhe Xhafaj, do të vazhdojnë me “Sonatën op. 4 në A-dur”, ku do të sjellin tingujt e muzikës klasike të kompozitorit dhe violonçelistit të mirënjohur italian, Luigi Boccherini. Në program është edhe Sonata e famshme për dy violonçela nga opera 308, “The Battle of Agincourt” e kompozitorit francez Olivier Greif, ndërsa pas kësaj do të sjellin një interpretim të një tjetër sonate të Francesco Geminianin. Krejt në fund dyshja do të kthehet në skenë në interpretimin e “Sonatës nr. 10” të francezit Jean - Baptiste Barrière.