Kulturë

Mitrovica e shekullit të kaluar me shtatë kinema, sot asnjë

“Kej Lushta”, sallë e dikurshme për shfaqje filmi, në video “rikthehet” nëpërmjet fotografisë së moçme

Historia e kinemave në Mitrovicë nis qysh prej viteve ’30 të shekullit të kaluar, kur salla shfaqjesh të filmave zinin vend nëpër hotele. Bashkë me Prizrenin ky qe ndër qytetet e para në Kosovë ku njerëzit bëheshin tok për të parë filma në ekran të madh. Deri në vitet ’90 vetëm qendra e Mitrovicës kishte shtatë kinema. Sot – asnjë. “Në kujtim të kinemave të Mitrovicës” është videoja që e dokumenton këtë kapitull historie dhe vjen si thirrje

 

Historia e kinemave në Mitrovicë nis qysh prej viteve ’30 të shekullit të kaluar, kur salla shfaqjesh të filmave zinin vend nëpër hotele. Bashkë me Prizrenin ky qe ndër qytetet e para në Kosovë ku njerëzit bëheshin tok për të parë filma në ekran të madh. Deri në vitet ’90 vetëm qendra e Mitrovicës kishte shtatë kinema. Sot – asnjë. “Në kujtim të kinemave të Mitrovicës” është videoja që e dokumenton këtë kapitull historie dhe vjen si thirrje

“Ata fëmijë janë përgatitur me ble biletë, janë bërë rresht, kanë hy në sallë, kanë mbajtur qetësi, janë fascinuar nga ekrani i madh, disa kanë qeshë e disa kanë qarë”, thotë Nora Prekazi-Hoti në mes të rrëfimit. Krejt këtë proces e përshkruan si entuziazëm të fëmijëve mitrovicas dikur për të parë film në kinematë e qytetit.

“Ne e kemi pasur pyetjen e parë për të gjithë se kur ka qenë hera e parë që kanë shkuar në kinema. Shumica kanë shkuar me të shkollës, kemi një shkëputje me këto institucione kulturore pas luftës”, thotë ajo duke e vazhduar rrëfimin.