Kulturë

“Medusa” si simbolikë për “shërimin” e ish-Fabrikës së tullave

Shumë pranë mini-pishinës me ngjyrë të kuqe, që ishte punuar në kuadër të ndërhyrjes në ish-Fabrikën e tullave, si një nga hapësirat e “Manifesta 14“ po vendoset murali “Medusa”

Nga një vend që ngjante në deponi të mbeturinave, gjatë verës ish-Fabrika e tjegullave në Prishtinë është kthyer në një nga hapësirat kulturore të qytetit. Këtë pamje do ta ketë të paktën edhe për rreth një muaj e gjysmë, kur bienalja nomade “Manifesta 14” do të mbyllet. Ndër aktivitetet e tjera të zhvilluara si diskutime e punëtori, një e tillë është zhvilluar edhe për katër ditë rresht, e rrugëtimin e ka përmbyllur të hënën. Murali prej argjile i “Medusës”, figurës nga mitologjia greke, ka bërë bashkë të pranishmit. Ka qenë fondacioni “GAIA” që përveç pastrimit që i ishte bërë dhe rregullimit të mjedisit aty, së fundi ka sjellë edhe artin në njërën nga hapësirat. Simbolika e Meduzës është mbrojtja e kësaj hapësirë, gjarpërinjtë – shërim për të.

 

Punimi i figurës që paraqet një grua me grumbull të gjarpërinjve që formësojnë flokët e saj është vendosur përmbys, me kokën poshtë. Reflektimi i ujit do ta prezantonte ashtu si do të ishte për së mbari. Në mitologjinë greke Meduza është figura më e famshme. E te ish-Fabrika e tullave është punuar si simbolikë për shpëtimin e hapësirës nga degradimi i mëtutjeshëm

Nga një vend që ngjante në deponi të mbeturinave, gjatë verës ish-Fabrika e tjegullave në Prishtinë është kthyer në një nga hapësirat kulturore të qytetit. Këtë pamje do ta ketë të paktën edhe për rreth një muaj e gjysmë, kur bienalja nomade “Manifesta 14” do të mbyllet. Ndër aktivitetet e tjera të zhvilluara si diskutime e punëtori, një e tillë është zhvilluar edhe për katër ditë rresht, e rrugëtimin e ka përmbyllur të hënën. Murali prej argjile i “Medusës”, figurës nga mitologjia greke, ka bërë bashkë të pranishmit. Ka qenë fondacioni “GAIA” që përveç pastrimit që i ishte bërë dhe rregullimit të mjedisit aty, së fundi ka sjellë edhe artin në njërën nga hapësirat. Simbolika e Meduzës është mbrojtja e kësaj hapësirë, gjarpërinjtë – shërim për të.

E hëna është ditë pushimi në të gjitha lokacionet e “Manifesta 14”, përveç në Fabrikën e tullave, ku tashmë njëri nga muret aty është veshur me art. Shumë pranë mini-pishinës me ngjyrë të kuqe që ishte punuar në kuadër të ndërhyrjes në ish-Fabrikën e tullave, si një nga hapësirat e “Manifesta 14“ po vendoset murali i “Medusës”. Jo rastësisht është zgjedhur ky mur për ta veshur në art. Punimi i figurës që paraqet një grua me grumbull të gjarpërinjve që formësojnë flokët e saj është vendosur përmbys, me kokën poshtë. Reflektimi i ujit do ta prezantonte ashtu si do të ishte, për së mbari.