Kulturë

Jean-Luc Godard – gjeniu që grisi librin e rregullave pa u lodhur ta lexonte

Jean-Luc Godard (3 dhjetor 1930 – 13 shtator 2022) qe një radikal, i cili në historinë e shkurtër të mediumit i pari mendoi seriozisht se çfarë ishte kinemaja dhe cili ishte kuptimi i saj
 

Godard ishte krijuesi i pavarur i Valës së Re Franceze, një Lenon për McCartneyin e Truffautit, dhe ai që e mbajti imagjinatën radikale deri në fund. Godard vdiq në moshën 91-vjeçare. Ai u bë magjistari misterioz, acarues që donte të bënte jo filma, por “kinema”, disi t’i çlironte tingullin dhe imazhin nga katër muret kufizuese të ekranit

Modernisti i fundit i madh i shekullit XX ka vdekur. Në kohët e fundit, Jean-Luc Godard ishte bërë si një udhëheqës kult, karizmatik, por i largët: ishte sikur Che Guevara që i kishte shpëtuar vrasjes dhe ishte plakur duke u fshehur në xhunglën boliviane: më pak i dukshëm, më pak i rëndësishëm, por ende i aftë që nga larg të organizonte grabitje bankash dhe akte spektakolare të rezistencës së armatosur që u kujtojnë njerëzve thirrjet e tij revolucionare.

Në fillim Godardin ishte një hero që adhurohej me të madhe, por që më pas pavetëdijshëm i tallur aq shumë sa i rrëzuar pavetëdijshëm përtokë. Ai kishte një ndikim në kuptimin e asaj që Vala e Re Franceze tronditi Hollywoodin dhe të gjithë krijuesit e filmave; veprimet e tij eksperimentale kanë migruar edhe në filmat e ditëve të sotme.