Kulturë

“Mbi dashurinë” me kujtimet e fëmijërisë rikthen natyralitetin e jetës

Seria e Artan Hajrullahut me titull “Mbi dashurinë” plotëson mozaikun e ekspozitës tematike “Grand Scheme of Things” në hotelin “Grand”, në kuadër të “Manifesta 14”

Hoteli “Grand” është qendra kryesore e bienales nomade evropiane “Manifesta 14”, ku tashmë arti frymëzon në secilin kat të tij. Në të shtatin është edhe ekspozita e artistit Artan Hajrullahu. Në muret e njërës nga hapësirat aty kanë zënë vend 24 korniza prej druri. Secila nga to paraqet përditshmërinë e dikurshme brenda hapësirës së shtëpisë. Ajo vjen si nostalgji e përmallim për ngrohtësinë në familjen ku anëtarët ndajnë të njëjtën hapësirë për shumë funksione, në të njëjtën mënyrë siç ndodhte dikur. Narrativet nga përditshmëria dhe kujtimet janë pasqyrim në veprat e artistit.

 

Janë 24 punime që ngjajnë si sekuenca kujtimesh, shkëputur prej ndonjë ditari intim. Por, artisti Artan Hajrullahu me serinë “Mbi dashurinë,” ekspozuar në hotelin “Grand”, nuk ndan me publikun vetëm imazhe intime të jetës familjare. Nëpërmjet tyre ai zbërthen e rikthen natyralitetin e jetës njerëzore

Hoteli “Grand” është qendra kryesore e bienales nomade evropiane “Manifesta 14”, ku tashmë arti frymëzon në secilin kat të tij. Në të shtatin është edhe ekspozita e artistit Artan Hajrullahu. Në muret e njërës nga hapësirat aty kanë zënë vend 24 korniza prej druri. Secila nga to paraqet përditshmërinë e dikurshme brenda hapësirës së shtëpisë. Ajo vjen si nostalgji e përmallim për ngrohtësinë në familjen ku anëtarët ndajnë të njëjtën hapësirë për shumë funksione, në të njëjtën mënyrë siç ndodhte dikur. Narrativet nga përditshmëria dhe kujtimet janë pasqyrim në veprat e artistit.

Seria me vizatime i Hajrullahut me titull “Mbi dashurinë” plotëson mozaikun e ekspozitës tematike “Grand Scheme of Things”. Format e vogla si narrativë në miniaturë i rikthen në përjetim për përditshmërinë jo vetëm të tij. Aty e gjen veten secili vrojtues i punimeve dhe e rikthen në kujtimet e momenteve brenda familjes. Për t’i shprehur ato ka përdorur letra ambalazhi. Imazhet janë të lidhura ngushtë me sekuenca të jetës së zakonshme të fëmijërisë. Një nga veprat e tij, e titulluar “Vizatimet”, përshkruan skenat ku marrëdhëniet mes njerëzve dhe gjërave shtëpiake rrëfejnë historinë poetike të së kaluarës.