Kulturë

“Dur Gur Mur” reflekton mbi trashëgiminë e errët dhe kujtesën

Filmi, që për regjisor e skenarist ka aktorin Genc Jakupi, tregon historinë për udhëtimin në stacionin e trenit. Vetë regjisori Jakupi ka marrë pjesë në filmat artistikë “Bleed for This” dhe “You Won’t Be Alone” krahas aktorëve Miles Teller dhe Noomi Rapace

Në “Kino Armata” është prezantuar filmi “Dur Gur Mur” i regjisorit Genc Jakupi. Përveç premierës në Prishtinë, ka qenë edhe bashkëbisedë me regjisorin e njohje me filmin. I pranishëm ka qenë edhe aktori Ersin Muhaxheri. Filmi është artikulim i historisë së kaluar që paraqitet në trenin e braktisur e rrobat e njerëzve që nuk janë të gjallë.

 

Mesazhi i filmit është mbijetesa dhe efekti i asaj se çfarë ka kaluar shoqëria. Ai vjen si përvojë me sprovat e si shtytje për të ecur përpara si shtet. Regjisori Genc Jakupi është shprehur se raporti i tij me filmin është shumë personal e sidomos ky projekt që ka mbledhur shumë kohë të trazuara në pak minuta. Për dhjetë minuta filmi “Dur Gur Mur” ndjek një djalë të vogël teksa endet rreth një stacioni treni të braktisur. Ai hapet me skenën e një vajze që vajton, derisa mban një qepë në dorë e tërë kohën përsërit fjalët “por si?”

Në “Kino Armata” është prezantuar filmi “Dur Gur Mur” i regjisorit Genc Jakupi. Përveç premierës në Prishtinë, ka qenë edhe bashkëbisedë me regjisorin e njohje me filmin. I pranishëm ka qenë edhe aktori Ersin Muhaxheri. Filmi është artikulim i historisë së kaluar që paraqitet në trenin e braktisur e rrobat e njerëzve që nuk janë të gjallë.

Salla e vetme e “Kino Armatës” ka qenë dëshmitare për filmat e shfaqur, koncertet e promovimet e mbajtura bashkë me ngjarje të tjera. Arsyeja e grumbullit të njerëzve para dyerve të kinemasë të mërkurën mbrëma ka qenë premiera e filmit “Dur Gur Mur”, i cili është realizuar në kuadër të platformës “Heritage Space” të fondacionit “Cultural Heritage Without Borders Kosova”. Disa minuta pas kohës së paralajmëruar të shfaqjes së filmit, të pranishmit kanë filluar të hynin brenda në sallë e të zinin vendet e tyre. Vetë regjisori i ka përshëndetur të pranishmit e menjëherë ka zbritur letra e bardhë e projektorit.