Kulturë

“Marea – Trio Tsaba” lufton tabutë ndaj anës së natyrshme femërore

“Marea – Trio Tsaba” nga trupa italiane, në kejin përballë Xhamisë së Sinan Pashës

Në skenën e improvizuar buzë Lumbardhit me dyshemenë e zezë, siluetat e lehta të dy aktoreve italiane, Angelica Margherita dhe Irene Ferrara, shpërqendrojnë vëmendjen nga gjallëria prizrenase te heshtja si sinjal i nisjes së shfaqjes. Herë delikate e herë më të gjalla, ato shpërfaqin bukurinë e butësinë femërore. Loja ndryshon kur në skenë del aktorja tjetër, Nicol Soravito, dhe ngjall dilema te publiku. Topi i kuq është simbolikë. Në këtë shfaqje në ambient të jashtëm numri i shikuesve, pas çdo skenë, shtohet. Nga Shatërvani njerëzit bëjnë hapa për të kaluar shkallët e pakta e për të zënë vendet rreth hapësirës afër Urës së Gurit.

 

Tri vajza përçojnë atë që përjetojnë shumica e grave: paragjykimin gjinor dhe stigmën sociale për diçka krejt të natyrshme me trupin e saj. “Marea – Trio Tsaba”, buzë Lumbardhit ka sjellë bukurinë e butësinë femërore. “Menstruacionet mendoj se janë tabu në shumë vende, ka lëvizje që dëshirojnë t’i thyejnë ato, por janë ende prezente. Është diçka që s’konsiderohet si pjesë e natyrshme e grave, pavarësisht që është e tillë në realitet”, ka thënë koreografja e aktorja Irene Ferrara

Në skenën e improvizuar buzë Lumbardhit me dyshemenë e zezë, siluetat e lehta të dy aktoreve italiane, Angelica Margherita dhe Irene Ferrara, shpërqendrojnë vëmendjen nga gjallëria prizrenase te heshtja si sinjal i nisjes së shfaqjes. Herë delikate e herë më të gjalla, ato shpërfaqin bukurinë e butësinë femërore. Loja ndryshon kur në skenë del aktorja tjetër, Nicol Soravito, dhe ngjall dilema te publiku. Topi i kuq është simbolikë. Në këtë shfaqje në ambient të jashtëm numri i shikuesve, pas çdo skenë, shtohet. Nga Shatërvani njerëzit bëjnë hapa për të kaluar shkallët e pakta e për të zënë vendet rreth hapësirës afër Urës së Gurit.

Tri vajza përçojnë atë që përjetojnë shumica e grave: paragjykimin gjinor dhe stigmën sociale. Në “Marea – Trio Tsaba” menstruacionet janë veç një shkas nëpërmjet të cilit paraqitet tabuja, që, sipas koreografes Ferrara, përjetojnë gratë. Madje pranon se edhe në vendin e saj, në Itali, kjo gjendje është ekzistente. Por, shfaqja ngre shumë më shumë dilema sesa kaq. Nëpërmjet portretimit të presionit fizik e psikik e konteston edhe gjendjen emocionale të tyre përballë shoqërisë. Në këtë shfaqje të dans-teatrit në kuadër të “Prizrenfest”, gjuha trupore është në esencën e saj. Është fiziku femëror ai që e mbron natyrshmërinë e fenomeneve biologjike që ndodhin në po të njëjtën qenie.