Kulturë

Festohet trashëgimia 1700-vjeçare e hebrenjve në Gjermani

Dekreti romak jep prova përfundimtare se komunitetet hebraike kanë qenë pjesë e kulturës evropiane që nga kohët e lashta. Me rastin e 1700-vjetorit të dekretit të perandorit Konstadin, shoqata “1,700 Jahre Jüdisches Leben in Deutschland” së bashku me Qeverinë gjermane vendosën ta shënojnë këtë ngjarje me shumë projekte dhe festime
 

Prania e parë e dokumentuar e hebrenjve në veri të Alpeve daton në vitin 321 të erës sonë, kur perandori romak Konstandini nxori një dekret që i lejonte hebrenjtë të ishin anëtarë të Këshillit të Qytetit të Colognes. Dokumentet ende ruhen në arkivat e Vatikanit.Dekreti romak jep prova përfundimtare se komunitetet hebraike kanë qenë pjesë e

kulturës evropiane që nga kohët e lashta. Me rastin e 1700-vjetorit të dekretit të perandorit Konstadin, shoqata “1,700 Jahre Jüdisches Leben in Deutschland” së bashku me Qeverinë gjermane, vendosën ta shënojnë këtë ngjarje me shumë projekte dhe festime.