Kulturë

“Manifesta 14” pushton Prishtinën për shkëlqimin e artit dhe lirinë

“Manifesta 14” tashmë e ka shndërruar Prishtinën në stacion të artit bashkëkohor, FOTO: Driton Paçarada / KOHA
 

Si një paralajmërim e thirrje për t’ia kthyer shkëlqimin hotelit ikonik, janë yjet e Petrit Halilajt majë “Grandit”, por Prishtina me “Manifesta 14” kërkon shkëlqimin e lirinë nëpërmjet fuqisë së artit. Një gjë e tillë bëhet në shumë kontekste. Ndër to, liria e lëvizjes, që e ka përmendur presidentja Vjosa Osmani, përderisa liria e qytetarit për ta rimarrë hapësirën publike është edhe në esencë të kësaj ngjarjeje. Kryeministri Albin Kurti ka thënë se në këto 100 ditë pret shkëlqimin e vendit. E liria e shkëlqimi i artistëve vijnë në shprehje të ndryshme

Gjurmët e veta “Manifesta 14” i ka vendosur në kryeqytet hiç pa pritur hapjen zyrtare. Në një ecje nëpër sheshe ndihet fryma që i përafrohet qëllimit të bienales: ta bëjë Prishtinën një qendër të artit bashkëkohor.

Ashtu siç është paralajmëruar, “yjet” e Petrit Halilajt, artistit nga Kosova të njohur botërisht, janë ndezur nëpër dhomat e hotelit “Grand”, shkronjat e të cilit me veprën e tij transformohen në thënien si paralajmërim: “Kur të ikë dielli do ta pikturojmë qiellin”, siç është titulli veprës.