Kulturë

Heshtje në dhjetëvjetorin e vdekjes së poetit të zëshëm, Ali Podrimja

Ali Podrimja (28 gusht 1942 – 21 korrik 2012)

Zor që në vitet e mëhershme, në ditën e 21 korrikut të ketë pasur më shumë ngjarje kulturore përnjëherësh. Por sivjet, në këtë datë, asnjëra prej tyre s’ka pasur të bëjë me poetin e madh Ali Podrimja. Ai vdiq më 21 korrik të vitit 2012. Të enjten, ndonjë varg, poezi a portret i tij, është shfaqur nëpër rrjete sociale. Organizim prej institucioneve qendrore të kulturës s’ka pasur. Ministria e Kulturës është mjaftuar me atë që kishte organizuar para nja tre muajsh kur njëherësh u shënuan 80-vjetori i lindjes dhe 10-vjetori i vdekjes së Podrimjes, i cilësuar nga kritika si zëri më i veçantë i poezisë shqipe, mjeshtër i vargut, e poeti që artikuloi dhembjen e shpresat e Kosovës. Në ngjarjen krejt të thjeshtë, më 22 prill, në Ditën Botërore të Librit dhe të së Drejtave të Autorit, u dhanë premtime se shteti do ta nderojë denjësisht autorin e njohur për veprat “Lum Lumi”, “Torzo”, “Kredo”, “Sampo”, “Folja” e për shumë të tjera. Akademik Podrimja u lind më 28 gusht 1942. Shqipëria, 2022-n ia ka dedikuar Ali Podrimjes.

 

Ndonjë varg, poezi a portret i Ali Podrimjes janë shfaqur nëpër rrjete sociale. Në dhjetëvjetorin e vdekjes së tij, organizim prej institucioneve qendrore të kulturës s’ka pasur. Ministria e Kulturës, është mjaftuar me atë që kishte organizuar para nja tre muajsh kur njëherësh u shënuan 80-vjetori i lindjes dhe 10-vjetori i vdekjes së Podrimjes, i cilësuar nga kritika si zëri më i veçantë i poezisë shqipe, mjeshtër i vargut, e poeti që artikuloi dhembjen e shpresat e Kosovës

Zor që në vitet e mëhershme, në ditën e 21 korrikut të ketë pasur më shumë ngjarje kulturore përnjëherësh. Por sivjet, në këtë datë, asnjëra prej tyre s’ka pasur të bëjë me poetin e madh Ali Podrimja. Ai vdiq më 21 korrik të vitit 2012. Të enjten, ndonjë varg, poezi a portret i tij, është shfaqur nëpër rrjete sociale. Organizim prej institucioneve qendrore të kulturës s’ka pasur. Ministria e Kulturës është mjaftuar me atë që kishte organizuar para nja tre muajsh kur njëherësh u shënuan 80-vjetori i lindjes dhe 10-vjetori i vdekjes së Podrimjes, i cilësuar nga kritika si zëri më i veçantë i poezisë shqipe, mjeshtër i vargut, e poeti që artikuloi dhembjen e shpresat e Kosovës. Në ngjarjen krejt të thjeshtë, më 22 prill, në Ditën Botërore të Librit dhe të së Drejtave të Autorit, u dhanë premtime se shteti do ta nderojë denjësisht autorin e njohur për veprat “Lum Lumi”, “Torzo”, “Kredo”, “Sampo”, “Folja” e për shumë të tjera. Akademik Podrimja u lind më 28 gusht 1942. Shqipëria, 2022-n ia ka dedikuar Ali Podrimjes.

“Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit ka ndërmarrë hapat e parë për themelimin e institutit kulturor, strukturë kjo që do ta adresojë hulumtimin, mbrojtjen dhe zhvillimin e veprimtarisë së të gjithë akterëve të kulturës në vend, duke përfshirë edhe trajtimin adekuat dhe profesional të veprimtarisë dhe trashëgimisë së Ali Podrimjes”, do të thoshte në ngjarjen e organizuar në Bibliotekën Kombëtare, në prill të sivjetmë, këshilltari i ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Liburn Jupolli. Edhe për figura të tjera janë dhënë premtime të ngjashme.