Kulturë

“Ndal luftën” në monolog me lirinë

“Ndal luftën” nga Miriem Engel vjen si lëvizje nga të qenit në luftë si njeri dhe si grua

Në kërkim të lirisë individuale dhe asaj kolektive, artistja e njohur botërisht, Miriam Engel, nga Jerusalemi me “Ndal luftën” përpiqet të jetë e lirë në një gjendje ankthi. Për këtë duhet t’i dorëzohet besimit të verbër. Kur ndodhi konflikti midis Izraelit dhe Gazës, artistja Engel kishte qenë në një rezidencë artistike në Greqi. Për ta krijuar këtë performancë kishte nisur fillimisht t’i hidhte fjalët në letër. Më pas lëvizjet do t’i ndiqnin ato. Ardhja në Kosovë ka kuptime të shumëfishta jo vetëm për të

 

Në kërkim të lirisë individuale dhe asaj kolektive, artistja e njohur botërisht, Miriam Engel, nga Jerusalemi me “Ndal luftën” përpiqet të jetë e lirë në një gjendje ankthi. Për këtë duhet t’i dorëzohet besimit të verbër. Kur ndodhi konflikti midis Izraelit dhe Gazës, artistja Engel kishte qenë në një rezidencë artistike në Greqi. Për ta krijuar këtë performancë kishte nisur fillimisht t’i hidhte fjalët në letër. Më pas lëvizjet do t’i ndiqnin ato. Ardhja në Kosovë ka kuptime të shumëfishta jo vetëm për të

Ndriçimi është i fokusuar mbi trupin e shtrirë në dysheme. Artistja me të kuqe dallohet lehtë. Me kollitje jep shenjat e para. Nuk e ka të lehtë të ngrihet nga pozicioni ku është shtrirë. Kur skena ndriçohet më shumë, Miriam Engel bën lëvizjet për t’u ngritur. Dyshemeja është e gjitha me ngjyrë të bardhë. Siç edhe përshkruhet në program, Engel vjen në jetë me një monolog të pamëshirshëm për luftën, dhunën, humanizmin dhe dhembshurinë.

“Ndal luftën” titullohet performanca e artistes nga Izraeli që erdhi të mërkurën mbrëma në Teatrin Kombëtar të Kosovës, në kuadër të festivalit “FemArt”. Kur nis të flasë, fjalët e saj janë reflektim i plotë mbi lirinë. Lirinë e shpreh në aftësinë për t’u shprehur ashtu siç do ajo. “Trupi im është një tempull, kishë, xhami, sinagogë”, shprehet ajo mes lëvizjeve. Shton se trupi është e vetmja tokë që e zotëron. E përsërit se me trupin e vet mund të bëjë çfarë të dojë dhe pyetjen si ftesë për ta bërë të njëjtën ia drejton edhe publikut. Në lëvizjet më të shpeshta pohon se mund të marrë frymë. Në kërkim të lirisë individuale dhe asaj kolektive, Engel përpiqet të jetë e lirë në një gjendje ankthi. Për këtë duhet t’i dorëzohet besimit të verbër. Kur ndodhi konflikti midis Izraelit dhe Gazës, artistja Engel kishte qenë në një rezidencë artistike në Greqi. Për ta krijuar këtë performancë kishte nisur fillimisht t’i hidhte fjalët në letër. Më pas lëvizjet do t’i ndiqnin ato. Por e gjithë performanca erdhi si reflektim i një situate të pasigurt ankthi.