Kulturë

“Lumbardhi” shtatë dekada si kinema – histori e papërfunduar mbijetese

Shënimi i shtatë dekadave të “Lumbardhit” është cilësuar si moment feste. Kjo për faktin se në të shkuarën kjo ndërtesë është sfiduar nga projekte të ndryshme, madje edhe me rrezikun për ndërrim të destinimit

Angazhimi shumëvjeçar i aktivistëve kulturorë për ta shpëtuar ndërtesën e kinemasë “Lumbardhi” në Prizren, është rikujtuar me admirim në atë që sot është monument i trashëgimisë kulturore. Entuziazmi që ky aset ka arritur të shënojë ditëlindjen e 70-të është ndier në kopshtin e tij, ku kanë qenë të pranishëm disa prej akterëve kryesorë. Dhe shënimi i shtatë dekadave të “Lumbardhit” nga ta është cilësuar si moment feste. Kjo për faktin se në të shkuarën kjo ndërtesë është sfiduar nga projekte të ndryshme, madje edhe me rrezikun për ndërrim të destinimit.

 

Promovimi i librit të titulluar “Lumbardhi: një histori episodike”, si dhe bartja e programit të filmave “LXX” në ekranin e madh në Kino Bahçe në Prizren kanë shërbyer si aktivitete për të përkujtuar sfidat nëpër të cilat ka kaluar kjo kinema. Historiku i “Lumbardhit” është cilësuar si i papërfunduar, ndërkohë që arkivi i tij është përshkruar si arkiv i mbijetesës kulturore. Ndërkaq, drejtuesit e Ministrisë së Kulturës janë zotuar se do të ketë angazhime për mbrojtjen e hapësirave të tilla kulturore

Angazhimi shumëvjeçar i aktivistëve kulturorë për ta shpëtuar ndërtesën e kinemasë “Lumbardhi” në Prizren, është rikujtuar me admirim në atë që sot është monument i trashëgimisë kulturore. Entuziazmi që ky aset ka arritur të shënojë ditëlindjen e 70-të është ndier në kopshtin e tij, ku kanë qenë të pranishëm disa prej akterëve kryesorë. Dhe shënimi i shtatë dekadave të “Lumbardhit” nga ta është cilësuar si moment feste. Kjo për faktin se në të shkuarën kjo ndërtesë është sfiduar nga projekte të ndryshme, madje edhe me rrezikun për ndërrim të destinimit.

Në këtë atmosferë, të mërkurën mbrëma, ka vazhduar kremtimi i përvjetorit jubilar të kinemasë së vendosur afër shtratit të lumit me promovimin e librit të titulluar “Lumbardhi: një histori episodike”, si dhe me bartjen e programit të filmave LXX në ekranin e madh të kinemasë së hapur që tani njihet si “Kino Bahçe”.