Kulturë

Dyshja hungareze në piano e violinë me elegancë për maestron Cziffra

Pianisti Ádám Balogh dhe violinisti Ádám Banda me lojë intensive kanë dëshmuar mjeshtërinë e tyre qysh në veprën e parë. Pjesa tjetër ka qenë përforcim i saj.

Pa nisur koncerti, nga prapaskena dëgjohen tingujt e testimeve të fundit. Ádám Balogh kur mbërrin te pianoja tërheq sakon prapa disa herë para se t’ia nisë lojës. Qëndrimin e mban të drejtë. Eleganca është ajo që e shoqëron jo veç në qëndrim. Në lojë ajo shoqërohet nga saktësia në raport me veprat që kanë goxha partitura.

 

Mjeshtërve Ádám Balogh në piano e Ádám Banda në violinë s’u është dashur shumë prova bashkë që të nxjerrin në pah virtuozitetin. Me vepra që ngjallin kontraste, dyshja ka ecur në një rrugëtim të gjatë muzikor në skenën ku “Chopin Piano Fest” po e shpalos programin e edicionit të 12-të. Kjo mbrëmje e dyshes nga Hungaria, e organizuar në bashkëpunim me festivalin “Cziffra” në Budapest, erdhi në kujtim të 100-vjetorit të lindjes së pianistit hungarez me famë botërore, György Cziffra (1921 – 1994)

Pa nisur koncerti, nga prapaskena dëgjohen tingujt e testimeve të fundit. Ádám Balogh kur mbërrin te pianoja tërheq sakon prapa disa herë para se t’ia nisë lojës. Qëndrimin e mban të drejtë. Eleganca është ajo që e shoqëron jo veç në qëndrim. Në lojë ajo shoqërohet nga saktësia në raport me veprat që kanë goxha partitura.

Të hënën mbrëma skenën nuk e ka ndarë i vetëm. Është shoqëruar nga violinist i shumë çmimeve, Ádám Banda – të dy emra të dëshmuar të muzikës klasike në Hungari. Por Prishtina ka qenë ajo që i ka bashkuar në një skenë.