Kulturë

“Polipi” me shkrimtarët në botën përballë refugjatëve, pandemisë dhe luftës

Shkrimtarë nga rajoni dhe Evropa ribashkohen në skenë teatri me festivalin ndërkombëtar të letërsisë “Polip”, që sivjet vjen me temën “Shkrimtari është i pranishëm”
 

Pas dy vjetësh në formë virtuale, edicioni i dymbëdhjetë i festivalit ndërkombëtar të letërsisë “Polip” rikthehet fizikisht të premten në teatrin “Oda”. “Shkrimtari është i pranishëm”, është tema e edicionit të sivjetmë dhe hapja pason me promovimin e librit “I verbri” të autorit slloven, Mitja Çander, të përkthyer në shqip nga shkrimtari dhe përkthyesi Nikollë Berishaj. Festivali që organizohet nga qendra “Multimedia” sjell autorët Şebnem İşigüzel nga Turqia, Eqrem Basha nga Kosova, Ivana Bodrozhiq nga Kroacia, Carsten Jensen nga Danimarka, Jovica Ivanovski nga Maqedonia e Veriut dhe Joel Vernet nga Franca. Atyre do t’u bashkohen edhe Aidan Hehir nga Britania e Madhe, Edis Galushi nga Prizreni, Daniel Gustafsson nga Suedia, Carsten Jensen nga Danimarka, Mirishahe Syla nga Prishtina, Nikola Nikoliq nga Mali i Zi, Aleksandar Pavloviq nga Serbia dhe shumë të tjerë.

Për tri ditë, dashamirët e librit do të kenë mundësi të ndjekin nga afër diskutime që përfshijnë disa tema “Jeta vs. Letërsia / Kush i tregon rrëfimet dhe kush i ndan ato?” dhe “Lufta në Ukrainë – Çfarë mund të bëjnë shkrimtarët dhe përkthyesit tani?”, janë disa prej temave të paneleve sikurse edhe “Narrativat historike dhe kujtesa kolektive si origjinë e luftërave etnike, ose si mjet për shërim dhe pajtim të shoqërive të pasluftës? Si ndikojnë shkrimtarët në rezultat?”. Mbrëmja e parë e festivalit përmbyllet me performancë muzikore nga këngëtarja Edona Reshitaj me bendin e saj, ndërsa e dyta me lexime letrare nga shkrimtarë vendorë e ndërkombëtarë.