Kulturë

Tradhtia ndaj Anne Frankut drejt zbardhjes

 

Ekipi prej 30 ekspertësh beson tani pas pesë vjet hulumtimesh, ka zbuluar se kush ia dorëzoi Anne Frankut dhe familjen e saj Gestapos në gusht të vitit 1944. Sipas mediave holandeze, mendohet se noteri hebraiko-holandez, Arnold van den Bergh, u ka dhënë pushtuesve gjermanë një listë se ku fshiheshin hebrenjtë në Amsterdam për të shpëtuar jetën e familjes së tij. Midis tyre ishte adresa e banesës sekrete në Prinsengracht në Amsterdam, ku qëndronte e fshehur Ana Frank.

Prova kryesore është kopja e një letre anonime që babai i Anës, Otto Frank, mori në vitin 1946. Në të përmendej emri i noterit, Arnold van den Bergh, i cili ishte anëtar i Këshillit Hebre dhe kishte shumë kontakte.