Kulturë

“Ekspozita vjetore...” – pasqyrë e rrugës së tanishme të artit pamor

Burim Myftiu me “Kujtesa”, Isa Alimusaj me “Profile dardane” dhe Zake Prelvukaj me “Rregullat e reja” janë fituesit e Çmimeve të Asociacionit të Artistëve Vizualë të Kosovës

Për ata që dëshirojnë të shohin se nga është duke shkuar paneli i një pjese të konsiderueshme të artistëve pamorë në Kosovë, adresa është Galeria e Fakultetit të Arteve në Prishtinë. Janë ngjyrat, vijat e fotografitë e 47 pjesëtarëve të gjeneratave të ndryshme që plotësojnë mozaikun e asaj që është “Ekspozita vjetore e anëtarëve të Asociacionit të Artistëve Vizualë të Kosovës”. Portrete, peizazhe, surrealizëm, realizëm e çka jo tjetër. Janë veçuar dy piktura e një fotografi.

 

Gati 50 artistë të gjeneratave të ndryshme plotësojnë mozaikun e asaj që është “Ekspozita vjetore e anëtarëve të Asociacionit të Artistëve Vizualë të Kosovës”. Portrete, peizazhe, surrealizëm, realizëm e çka jo tjetër. Janë veçuar dy piktura e një fotografi. Çmime kanë marrë piktorët Isa Alimusaj e Zake Prelvulaj, si dhe fotografi Burim Myftiu

Për ata që dëshirojnë të shohin se nga është duke shkuar paneli i një pjese të konsiderueshme të artistëve pamorë në Kosovë, adresa është Galeria e Fakultetit të Arteve në Prishtinë. Janë ngjyrat, vijat e fotografitë e 47 pjesëtarëve të gjeneratave të ndryshme që plotësojnë mozaikun e asaj që është “Ekspozita vjetore e anëtarëve të Asociacionit të Artistëve Vizualë të Kosovës”. Portrete, peizazhe, surrealizëm, realizëm e çka jo tjetër. Janë veçuar dy piktura e një fotografi.

Profesori universitar, Isa Alimusaj, me “Profile dardane” është paraqitur para publikut me një vepër të këtij viti. Në shikim të parë duket një peizazh që shpërfaq edhe pjesën nga vjen ai, burimet e kodrat e Dukagjinit, por përtej kësaj, Alimusaj ka luajtur edhe me identitetin e këtyre anëve. Një prej tre Çmimeve i ka takuar atij. Kolegia e tij, Zake Prelvukaj, po ashtu, është shpërblyer me Çmim nga Asociacioni. Me “Rregullat e reja”, vepër e vitit 2021, Prelvukaj duket sikur ka dalë nga ciklet e mëhershme. Edhe nga ngjyrat. Personazhet e saj të punuara me akrilik në pëlhurë në format goxha të mëdha, 200 me 200 centimetra, paraqesin një grumbull njerëzish që secili është në qejfin e vet. Dikush bën muzikë, tjetri luan me shpendë, një tjetër gjimnastikë. Secili është në botën e vet dhe nuk është se i bëhet vonë çfarë ngjan përreth. Është njëfarë udhëkryqi, që si format i ngjashëm, por me të tjera teknika është parë tek artistët vendorë. Prelvukaj e sjell atë me rregullat e veta.