Digjitalizimi hap një kapitull të ri për freskat e Michelangelos

Digjitalizimi hap një kapitull të ri për freskat e Michelangelos

01 March 2017 15:00

Hera e fundit kur Kapela Sistine në Vatikan ishte fotografuar për t’ua pasqyruar brezave të ardhshëm, fotografia digjitale ishte në fillimet e saj dhe fjalët si “pixel” përdoreshin kryesisht nga përdoruesit e flaktë të kompjuterit dhe shkencëtarët e NASA-s.

Tani, pas disa dekadash të avancimit teknologjik në artin e fotografisë, teknikat digjitale e në printim, një projekt pesëvjeçar që do të ndihmojë restaurimet e së ardhmes, në Muzeun e Vatikanit ka sjellë 270 mijë imazhe digjitale që pasqyrojnë freskat e Michelangelos dhe mjeshtërve të tjerë, në detaje krejtësisht të reja dhe mahnitëse, thuhet në shkrimin e BBC-së që e transmeton “Koha Ditore”.

“Në të ardhmen kjo do të na mundësojë të dimë gjendjen e secilit centimetër të Kapelës, sikur të ishte në ditët e sotme, më 2017”, ka thënë Antonio Paolucci, ish-udhëheqës i muzeut dhe një njohës i shquar i këtij monumenti. Freskat e Michelangelos në tavan përfshijnë një nga skenat më të famshme në art - krijimin e Adamit. Mjeshtri i renesancës kishte përfunduar ngjyrosjen e tavanit më 1512 dhe kishte pikturuar panelin masiv “Gjykimi i fundit” prapa altarit, ndërmjet viteve 1535 dhe 1541.

Hera e fundit kur afresket e Sistines ishin fotografuar, ka qenë ndërmjet viteve 1980 e 1994, gjatë një projekti restaurues, që i kishte pastruar ato për të parën herë pas disa shekujsh. Fotografitë e reja janë realizuar për t’u përfshirë në një botim prej 870 faqesh në tre vëllime, botim i limituar prej 1.999 kopjesh, që u dedikohet librarëve e koleksionuesve të artit. Seti që kushton rreth 12 mijë euro ishte prodhim i përbashkët i Muzeut të Vatikanit dhe botuesit italian “Scripta Maneant”.

Teknikat post-produksion kanë përfshirë edhe “qepjen” e imazheve që fotografët kanë realizuar derisa kanë punuar për 65 net nga ora 7 e mbrëmjes deri në orën 2 të mëngjesit kur Kapela ishte e mbyllur. Seti përfshin edhe mozaikun në dysheme dhe afreske të shekullit pesëmbëdhjetë të artistëve tjerë që kanë punuar në hijen e gjigantit Michelangelo. Më shumë se 220 faqe janë printuar në raportin 1:1, përfshirë “The Creation of Adam” dhe fytyrën e Jezusit nga “Gjykimi i fundit”. Secili vëllim peshon rreth 9 kilogramë dhe faqet kanë dimensionet 60 me 130 centimetra.

“Kemi përdorur softver special post-produksionit me qëllim që ta arrijmë thellësinë, intensitetin, ngrohtësinë dhe nuancat e ngjyrave për një saktësi prej 99.9 për qind”, ka thënë Giorgio Armaroli, udhëheqës i “Scripta Maneant”.

“Restauruesit e ardhshëm do t’i shfrytëzojnë këto si standarde të tyre”, ka thënë ai, tek ka shtuar se secila faqe është printuar nga gjashtë herë.

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme