Kulturë

Irakut i kthehen 17 mijë artefakte arkeologjike

Poema sumeriane “Epi i Gilgameshit” konsiderohet si një nga veprat më të vjetra të letërsisë, dhe së bashku me disa mijëra objekte të tjera, përfshin një nga arkat më të mëdha të objekteve të rëndësishme arkeologjike të vjedhura nga Iraku pas pushtimit të udhëhequr nga SHBA në vitin 2003
 

Historiani irakian, Abdullah Khorsheed Qader, ka punuar në fushën e arkeologjisë që nga viti 2000, kur filloi studimet master në Universitetin Salah-al-Din në Erbil, Irakun Verior, dhe ku vazhdoi si profesor në Departamentin e Arkeologjisë.

Si studiues dhe drejtor i Institutit irakian për Ruajtjen e Antikiteteve dhe Trashëgimisë, Qader është i lumtur që vendi i tij do të marrë përsëri thesaret e tij të lashta nga SHBA. “Ndihemi mirë dhe shpresëdhënës për shkak të përgjigjeve pozitive nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës”, ka thënë ai.