Kulturë

“Vepra e saj” me rrëfimet e grave që ëndërruan e guxuan për ndryshim

“Vepra e saj” me rrëfimet e grave që ëndërruan e guxuan për ndryshim
Me “Vepra e saj” krenueshëm vijnë tregimet për gratë pioniere në fusha të ndryshme që guxuan ta imagjinonin rolin e tyre përtej pritjeve shoqërore dhe pengesave të strukturave patriarkale

Historitë personale të 100 pioniereve të Kosovës, që me mund të madh dhe vullnet të palëkundur e çuan përpara ëndrrën e tyre, bëhen bashkë në librin “Vepra e saj” të Alketa Xhafa-Mripës. Aty thurën ëndrrën e grave dhe vajzave të guximshme që besuan në talentin, pasionin dhe aftësitë e tyre për të lënë gjurmë të thella në të gjitha hallkat e shoqërisë kosovare

 

Historitë personale të 100 pioniereve të Kosovës, që me mund të madh dhe vullnet të palëkundur e çuan përpara ëndrrën e tyre, bëhen bashkë në librin “Vepra e saj” të Alketa Xhafa-Mripës. Aty thurën ëndrrën e grave dhe vajzave të guximshme që besuan në talentin, pasionin dhe aftësitë e tyre për të lënë gjurmë të thella në të gjitha hallkat e shoqërisë kosovare

Artistja Alketa Xhafa-Mripa e njohur për realizimin e veprave dhe instalacioneve artistike, vjen me projektin e saj të ri në një dimension tjetër. Kësaj radhe sjell libër. “Vepra e saj” bën bashkë rrëfimet e 100 grave pioniere në fusha të ndryshme. Libri është një vendtakim i atyre që ndoqën ëndrrat e tyre dhe hapën rrugë për gjenerata që erdhën më pas. Mes faqeve të librit tregohet për shfaqjen “PO” nën regji të Melihate Qenës që në mungesë kushtesh u realizua vetëm me shamia të bardha, për Shqipe Hoxhën që po ndiqte studimet për mjekësi kur u bë pjesë e audicionit që përzgjodhi gjeneratën e parë të balerinëve në Kosovë, për mësuesen Gjina Karahasani-Arni që rrëfen se sa të vështirë e pati ta ruante autoritetin e mësueses, kur i duhej t’i mësonte nxënësit më të moshuar se ajo. “Vepra e saj” sjell edhe rrëfimin e etnologes së parë në Kosovë, Nahire Kabashi-Surroi, kimistes së parë Nafije Meka, gjinekologes së parë Sehadete Doko-Mekuli, piktores së parë Alije Vokshi, libretistes së parë Ajmone Krasniqi-Dhomi e arkitektes së parë Suade Doko-Mekuli. Mes faqeve shpaloset edhe rrëfimi i basketbollistes Shyhrete Pavata-Rexhepi , për t’u ndalur të Gonxhe Xhiha-Basha, që si 13-vjeçare nuk iu tremb as lartësisë prej 18 metrash e as thellësisë së ujit kur u bë gruaja e parë në Kosovë që kërceu nga Ura e Fshejtë. Aty gjendet edhe rrëfimi për Ganimete Vula-Nurën, që kërceu nga aeroplani dhe aterroi në Stadiumin e Prishtinës, duke u bërë parashutistja e parë kosovare.

Flitet edhe për Pakize Mulla-Poqestën dhe aventurat e saj të bukura të alpinizmit e për shumë gra të tjera, rrëfimet e të cilave gërshetohen në një pikë: ato ishin pioniere në fushat e tyre. “100 gratë pioniere të Kosovës”, është nëntitulli i librit i cili do të përurohet të hënën në një ngjarje joformale në librarinë “Dukagjini”.