Kulturë

Kokalari – modeli i intelektuales që frymëzon

Kokalari – modeli i intelektuales që frymëzon
Në Muajin e Kujtesës, të shpallur nga Ministria e Kulturës, Arkivi Qendror i Shtetit të enjten hapi ekspozitën për të përkujtuar shkrimtaren, intelektualen dhe veprimtaren Musine Kokalari (1917-1983)

Prishtinë, 25 shkurt – Kur familja Kokalari la Adanën e Turqisë për t’u kthyer në Shqipërinë e rilindur, askush nuk do ta mendonte se atdheu i saj do të bëhej burg i përjetshëm. Pavarësisht kësaj tragjizme, e bija e familjes sojlike gjirokastrite, Musinja, do të bënte vend në histori si veprimtarja, intelektualja e shkrimtarja e parë që jetoi në dekadat më të rrëmbyera të shekullit të kaluar.

 

Ajo nuk ishte vetëm nga të parat femra shkrimtare që e mbizotëroi jetën kulturore të Shqipërisë parakomuniste. Bija e familjes Kokalari, pos të qenit një nga femrat më të kulturuara të kohës, kishte edhe një shpirt me pasion të gjallë për letërsinë, folklorin dhe historinë. “Nuk kam nevojë që të jem komuniste për ta dashur vendin tim! Unë e dua vendin tim edhe pse nuk jam komuniste”, janë fjalët e saj, pas dënimit nga gjykata komuniste, e që jehojnë edhe sot si testament i një intelektualeje që sfidoi një regjim të tërë

Prishtinë, 25 shkurt – Kur familja Kokalari la Adanën e Turqisë për t’u kthyer në Shqipërinë e rilindur, askush nuk do ta mendonte se atdheu i saj do të bëhej burg i përjetshëm. Pavarësisht kësaj tragjizme, e bija e familjes sojlike gjirokastrite, Musinja, do të bënte vend në histori si veprimtarja, intelektualja e shkrimtarja e parë që jetoi në dekadat më të rrëmbyera të shekullit të kaluar.

38 vjet pas vdekjes së saj në purgatorin komunist të vuajtjeve, Musine Kokalari është vlerësuar nga të gjithë si një model që i duhet brezit të ri.