Kulturë

Mesazhi në kryeveprën “Britma” hap kapitull të ri në biografinë e Munchut

Mesazhi në kryeveprën “Britma” hap kapitull të ri në biografinë e Munchut
Fotografimi me rreze infra të kuqe i pikturës “Britma” në Muzeun Kombëtar të Norvegjisë (Foto: Annar Bjorgli/Muzeu Kombëtar i Norvegjisë)
 

Shumë pak e dukshme në krye të këndit në anën e majtë të pikturës, që është në mesin e më të njohurave në botë, janë shkruar fjalët: “Mund të jetë pikturuar vetëm nga një i çmendur!”. Për shumë vjet, kuratorët dhe historianët e artit kanë menduar se kush e ka shkruar atë. Pas debateve që zgjatën me dekada, ekspertët e konfirmuan këtë javë se vetë artisti Edvard Munch është ai që e kishte lënë këtë shkrim në veprën e tij më të famshme, “The Scream”. (Britma)

Muzeu Kombëtar i Norvegjisë në Oslo ka bërë të ditur se ka qenë një kritik danez i artit i cili e ka hetuar mbishkrimin i pari, gjatë një ekspozite në Kopenhagë në vitin 1904. Ishte menduar se dikush nga vizitorët e kishte shkruar këtë si një akt vandalizmi.