Kulturë

Pesë yje për kinematografinë e Kosovës

Dy javët e para të këtij muaji e kanë ndryshuar rrjedhën e kinematografisë në vend. Më 3 shkurt, “Zgjoi”, nën regji të Blerta Bashollit, me tre trofe bëri histori në “Sundance Film Festival”. Katër ditë me vonë, “Në kërkim të Venerës”, nën regji të Norika Sefës, u bë i pari një projekt nga Kosova që përfshihet dhe shpërblehet në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Rotterdam. E pas tri ditëve, në listën e ngushtë të “Academy Awards” u përshinë edhe dy filma me tre aktorë nga Kosova. Bëhet fjalë për “The Van”, nën regji të Erenik Beqirit nga Shqipëria, ku luajnë aktorët nga Kosova, Arben Bajraktaraj dhe Afrim Muçaj. Filmi vazhdon garën në kategorinë e filmit të shkurtër. Ndërsa filmi boshnjak “Quo vadis, Aida?”, nën regji të Jasmila Zhbaniqit, ku luan aktori Alban Ukaj, është në listë të ngushtë në kategorinë për filmin më të mirë ndërkombëtar.

 

Në kohën kur vendi po përjeton një valë të re të kinematografisë e të sukseseve, KOHA ka biseduar me kineastë e njohës të botës së filmit, që zbërthejnë rrugëtimin që ka marrë arti i shtatë, sukseset e fundit dhe çfarë duhet bërë tash e tutje. Sipas tyre, detyrat kryesore bien mbi qeverinë në ardhje

Dy javët e para të këtij muaji e kanë ndryshuar rrjedhën e kinematografisë në vend. Më 3 shkurt, “Zgjoi”, nën regji të Blerta Bashollit, me tre trofe bëri histori në “Sundance Film Festival”. Katër ditë me vonë, “Në kërkim të Venerës”, nën regji të Norika Sefës, u bë i pari një projekt nga Kosova që përfshihet dhe shpërblehet në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Rotterdam. E pas tri ditëve, në listën e ngushtë të “Academy Awards” u përshinë edhe dy filma me tre aktorë nga Kosova. Bëhet fjalë për “The Van”, nën regji të Erenik Beqirit nga Shqipëria, ku luajnë aktorët nga Kosova, Arben Bajraktaraj dhe Afrim Muçaj. Filmi vazhdon garën në kategorinë e filmit të shkurtër. Ndërsa filmi boshnjak “Quo vadis, Aida?”, nën regji të Jasmila Zhbaniqit, ku luan aktori Alban Ukaj, është në listë të ngushtë në kategorinë për filmin më të mirë ndërkombëtar.

Në kohën kur vendi po përjeton një valë të re të kinematografisë e të sukseseve, KOHA ka biseduar me kineastë e njohës të botës së filmit, që zbërthejnë rrugëtimin që ka marrë kinematografia vendore, sukseset e fundit dhe çfarë duhet bërë tash e tutje. Sipas tyre, detyrat kryesore bien mbi qeverinë në ardhje.