Kulturë

Përtej portreteve të zonjave të para

Përtej portreteve të zonjave të para
 

Portretet e bashkëshorteve të presidentëve – nga e kaluara deri më sot – na tregojnë goxha shumë për personalitetet e tyre, vlerat si dhe vetë Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Kur Joe Biden u inaugurua më 20 janar, gruaja e tij, Jill, hyri në histori si e para zonjë që vazhdon karrierën e vet derisa i shoqi i saj është në zyrë. Ajo përvijon në gjurmët e shekujve të grave të mrekullueshme që kanë formësuar këtë rol të ndërliqshëm, gjithnjë në shndërrim dhe shpesh edhe kundërthënës. Mjaft shpesh e lënë në harresë, atyre u është dhënë skena kryesore në “Every Eye is Upon Me: First Ladies of the United States” në “The National Portrait Gallery” në Washington, dhe janë të qasshme për t’u shikuar online. Nga Martha Washington dhe Dolley Madison e deri te Eleanor Roosevelti dhe Michelle Obama, ekspozita kremton gratë që kanë përdorur statusin e tyre të përveçëm për të ndikuar ligjërimin politik e atë shoqëror nëpërmjet mënyrave të pafundme e të ndryshme.

Rrezatimi i një nëne të kombit