Kulturë

Lokaliteti arkeologjik 14 mijë vjeçar – shtëpia më e vjetër në Amerikën e Veriut

Pjesë e lokalitetit arkeologjik në Austin, që është duke u gërmuar. Fotoja: “The Gault School of Archaeological Research”
 

Më e vjetra shtëpi e njohur në Amerikën Veriore ndodhet në Teksasin qendror. Struktura ishte me gjasë e drurit në kohën kur u ndërtua dhe se drunjtë ishin përdorur për këndet. Dyshohet se ndërtuesi i mbushte koshat me zhavorr nga një përroskë aty afër dhe pastaj i zbrazte brenda strukturës për ta shkëputur dyshemenë prej tokës së argjiltë, që zë vend në pjesën më të madhe të hapësirës

Austin, 21 janar (ksat.com) – Ajo gjendet në luginin e Gaultit, diku rreth 40 milje në veri të Austinit, dhe vlerësohet të jetë rreth 14 mijë vjet e moçme, ose mbase edhe më shumë se aq, sipas Clark Werneckes, drejtor ekzekutiv i “Gault School of Archaeological Research”. Ai ka thënë se struktura ishte me gjasë e drurit në kohën kur u ndërtua dhe se drunjtë ishin përdorur për këndet.

Dyshohet se ndërtuesi i mbushte koshat me zhavorr nga një përroskë aty afër dhe pastaj i zbrazte brenda strukturës për ta shkëputur dyshemenë prej tokës së argjiltë, që zë vend në pjesën më të madhe të hapësirës.