Kulturë

Bota pas koronavirusit

Bota pas koronavirusit
Koloseumi në Romë gjatë ditëve të pandemisë (Foto: Graziano Panfili)
 

Stuhia do të kalojë. Por, zgjedhjet që bëjmë tani mund të ndryshojnë jetën tonë në vitet në vazhdim

Njerëzimi tani po përfytet me një krizë globale. Mbase është më e madhja krizë e brezit tonë. Vendimet që njerëzit dhe qeveritë do të ndërmarrin në javët e ardhshme, me gjasë do të formësojnë botën në vitet në vazhdim. Ato do të fytyrësojnë jo vetëm sistemet tona shëndetësore, por edhe ekonominë, politikën dhe kulturën. Ne duhet të veprojmë shpejt dhe vendosmërisht. Ne gjithashtu duhet të mbajmë parasysh pasojat afatgjate të veprimeve tona. Kur zgjidhet mes alternativave, ne duhet të pyesim veten jo veç si të tejkalojmë kërcënimin e menjëhershëm, por edhe në çfarë lloj bote do të jetojmë pasi të ketë ikur shtrëngata. Po, shtrëngata do të kalojë, njerëzimi do të mbijetojë, shumica prej nesh do të jemi ende gjallë – por ne do të jetojmë në një botë të ndryshme.